Vesti
Politika
Brnabićeva: Za tri dana napadnute dve aktivistkinje SNS-a u centru grada
12.03.2024. 20:00
Izvor: Politika
Brnabićeva: Za tri dana napadnute dve aktivistkinje SNS-a u centru grada
Potpredsednica Glavnog odbora SNS-a Ana Brnabić izjavila je danas da su u protekla tri dana napadnute dve aktivistkinje SNS-a na ulici dok su obavljale stanačke aktivnosti i istakla da su ih napali oni koji tvrde da se bore za Srbiju protiv nasilja.
„Sazvala sam ovu konferenciju iz razloga što smo samo u protekla tri dana imali akt brutalnog nasilja nad čak dve naše aktivistkinje, žene članice Srpske napredne stranke, koje su ili bile u svojim stranačkim aktivnostima ili su jednostavno samo bile na ulici u centru grada. Napadnute od strane onih koji nam svakodnevno tvrde da se bore protiv nasilja za bolju, lepšu, nenasilnu, tolerantnu Srbiju”, rekla je Brnabić na konferenciji za medije.Ona je rekla da su to Jelena Milosavljević i Slavica Vujačić.
„Čućete kako su te samozvane elite, i one društvene samozvane elite okupljene oko Proglasa i sličnih, i one političke samozvane elite okupljene oko Srbije protiv nasilja, i one medijske samozvane elite okupljene oko svih onih medija u vlasništvu jednog tajkuna Dragana Šolaka, a koji sebe vole da zovu nezavisnim, profesionalnim i objektivnim, udruženim radom, mesecima, dovele do toga da živimo u zemlji, u kojoj je valjda normalno i prirodno da muškarci napadaju žene na ulicama, da ih udaraju, snimaju, prate, maltretiraju, prete, samo zato što drugačije misle ili pripadaju i podržavaju neku drugačiju političku opciju. Zato što su oni valjda elita, pa im se to može, pa to nije nasilje”, navela je Brnabić.
Zapitala je da li je to Srbija kakvu ta samozvana elita želi da napravi i ocenila da smo do ovakvog trentuka u društvu došli između ostalog i zbog toga što nikada niko iz opozicije, njihovih medija nije osudio pretnje upućene predsedniku Srbije, članovima vlade, predsednikovoj prododici.„Svaki takav poziv na nasilje, takav brutalni akt mržnje dočekan je sa oduševljenjem opozicionih NVO, političkih i medijskih elita”, rekla je Brnabić i dodala da je svako takav ko je pretio predsedniku, njegovoj porodici, članovima vlade u roku 24 sata postajao njihov novi heroj u borbi protiv SNS-a i Aleksandra Vučića.
Ona je navela i da želi da napravi rekapitulaciju svega što je dovelo do maltretiranja aktiviskinja Jelene Milosavljević i Slavice Vujačić, a iz čega je, kako je dodala potpuno jasno kako smo došli do ovog trenutka u društvu.
Podsetila je na izjave Jove Bakića i Milovana Brkića koje, kako je rekla, niko nije nikada osudio.
„Njihov ideolog Jovo Bakić je pričao o tome kako će nas juriti po ulicama, kako ćemo plivati Savom i Dunavom, kako bez krvi nećemo otići sa vlasti, kako ovde demokratija nema nikakvog smisla, ili nas na izborima ne mogu pobediti, možda zato što nemaju plan, nemaju program, nemaju ideologiju i nemaju viziju i imaju samo da ponude mržnju. I naš narod za tu mržnju neće da glasa, ali svakako nikada nismo čuli osude takvih izjava”, rekla je Brnabić.
Dodala je da se od Brkića još na prvom mitingu Srbije protiv nasilja moglo čuti kako treba da uzmu puške, kako treba da odu u zgradu Predsedništva Srbije, kako treba da ubiju Aleksandra Vučića, kako preti njegovoj porodici, uključujući i decu.„I nikada, ali nikada od te samozvane elite, ni društvene, ni političke, ni medijske nismo čuli ni jednu jedinu reč osude da to nije u redu”, rekla je Brnabć.
Aktivistkinja Jelena Milosavljević je opisala napad, za koji je rekla da se dogodio u nedelju na Banovom Brdu.
„U nedelju kako smo izašli iz zgrade, dva momka su počeli da nas provociraju, vređaju. Kroz Požešku ulicu su nas pratili, i uznemiravali sve prolaznike. Pritom su vodili psa sa sobom, kojem je konstantno zatezan povodac, a pas nije imao korpu, što me je izuzetno uznemirilo. To je trajalo petnaestak minuta”, rekla je Milosavljević.
Ona je dodala da je ostala prisebna i da nije dozvolila da je napadači isprovociraju.
Aktivistkinja Slavica Vujačić, za koju je Brnabić navela da je bila napadnuta na Terazijama, rekla je da ne zna zašto je napadnuta, ali da pretpostavlja da je to zbog ranca na kome je pisalo „Aleksandar Vučić - Predaja nije opcija”.
Ona je istakla da se ne stidi ničega, a to isto poručila svojim mlađim kolegama koji imaju i nose takve rančeve.