Vesti
Svet
Brisel: Izbori u Rusiji nisu bili fer i slobodni
18.03.2024. 20:00
Izvor: Politika
Brisel: Izbori u Rusiji nisu bili fer i slobodni
Predsednički izbori u Rusiji ocenjeni su od strane zvaničnika Evropske unije i evropskih zemalja kao nedemokratski, sprovedeni pod represijom i bez stvarnog izbora.
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da izbori nisu bili fer i slobodni, već pod represijom i zastrašivanjem, i najavio zajedničku izjavu svih 27 zemalja EU tim povodom, prenosi Rojters.
Francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je vršena represija civilnog društva i da nisu poštovani uslovi za demokratske izbore, a sa druge strane pohvalilo je hrabrost "ruskih građana koji su mirno protestovali protiv napada na njihova osnovna politička prava".
Francuska je osudila i održavanje izbora u teritorijama Ukrajine pod ruskom kontrolom i istakla da "ne priznaje i nikad neće priznati održavanje ovih takozvanih izbora", prenosi Tanjug.
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok kazala je da su u Rusiji održani "izbori bez izbora" i dodala da će EU utrti put za nove sankcije protiv Rusije.