Vesti
Svet
„Odakle su zapravo odgovorni za napad u Moskvi?“: Rusija bi mogla da izgubi jednog od dugogodišnjih saveznika
25.03.2024. 20:00
Izvor: Danas
„Odakle su zapravo odgovorni za napad u Moskvi?“: Rusija bi mogla da izgubi jednog od dugogodišnjih saveznika
Odgovor Rusije na teroristički napad u petak u Moskvi mogao bi da zabije klin između ove države i jednog od njenih istorijskih saveznika.
Naoružani napadači otvorili su vatru u muzičkom prostoru Krokus siti hola, ubivši 137 ljudi i ranivši još najmanje 145, saopštili su ruski zvaničnici.
ISIS-K, ogranak Islamske države, preuzeo je odgovornost za napad. SAD su takođe saopštile da grupa stoji iza napada, pozivajući se na obaveštajne podatke.
Ruski državni mediji navode da su četiri osumnjičena identifikovana kao državljani Tadžikistana.
Tadžikistan, država u centralnoj Aziji, ima duboke istorijske veze sa Rusijom i nekada je bio deo Sovjetskog Saveza.
Sada je deo Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti koju predvodi Rusija, za koju se ruski predsednik Vladimir Putin dugo nadao da će predstavljati verziju NATO-a zemalja članica.
Nagoveštaj da su napadači iz Tadžikistana mogao bi da stvori nove tenzije između zemlje i Rusije.
Tadžikistan je već pokušao da se distancira od napada.
Ministarstvo spoljnih poslova Tadžikistana saopštilo je da su subotnji izveštaji da su umešani njeni građani „lažni“, preneo je The Moscow times.
Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje je takođe saopštilo da su dvojica osumnjičenih koje su ruski mediji prvobitno imenovali bili u Tadžikistanu u vreme napada, prema The Moscow Times.
U međuvremenu, predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon rekao je Putinu u nedelju da „teroristi nemaju nacionalnost, domovinu i veru“, saopštila je iz njegove kancelarije.
Iako su veze sa Kinom i Severnom Korejom u usponu, Rusija je postala izolovanija na svetskoj sceni otkako je pokrenula punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.
Čak su i dugogodišnji saveznici sa bliskim kulturnim i ekonomskim vezama, uključujući Tadžikistan, otkrili svoje frustracije.
U oktobru 2022. godine, Rahmon je zahtevao poštovanje prema njegovoj zemlji.
Prema izveštajima, Rahmon je rekao da je Tadžikistan morao da „moli“ Rusiju da prisustvuje forumu u Tadžikistanu.
„Nikad nas ne tretiraju kao strateške partnere! Bez uvrede, ali želimo da nas poštuju!“ rekao je.
Odnosi Rusije sa drugim članicama ODKB takođe su sve zategnutiji, a stručnjaci su ranije rekli za Biznis insajder da se ovaj savez raspada.
Neki eksperti su rekli da su članice ODKB-a posmatrale invaziju na Ukrajinu i verovale da je malo verovatno da će Rusija sada moći da ih zaštiti, pa čak i da odluči da ih napadne.
Ranije ove godine, predsednik Jermenije je rekao da je ta zemlja suspendovala svoje učešće u ODKB nakon što je često kritikovala nju i Rusiju.
Rusija takođe daje sve od sebe da uperi prst u ukrajinsku umešanost u napade u Moskvi u petak. Putin je tokom vikenda rekao da su napadači posle napada bežali u Ukrajinu i da im je Kijev pomagao da pobegnu.
Ukrajina negira bilo kakvu umešanost u napad.
Ruski posmatrači su predvideli kada je napad počeo da će Putin pokušati da okrivi Ukrajinu kako bi mogao da izbegne odgovornost i iskoristi je da podstakne podršku svom ratu.
Eksperti su takođe rekli da je ISIS verovatno iskoristio to što je Rusije usresređena na sukob u Ukrajini.
Vera Mironova, saradnica u Dejvis centru na Univerzitetu Harvard, rekla je za Fajnenšel tajms da ISIS smatra da je zbog toga relativno lako pogoditi Moskvu.
U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sugerisao da je Rusija mogla da zaustavi napad da nije napala Ukrajinu.
„One stotine hiljada Rusa koji sada ubijaju na ukrajinskoj zemlji sigurno bi bile dovoljne da zaustave sve teroriste“, rekao je on.