Vesti
Svet
Asanžova supruga: On je politički zatvorenik, Bajden da odustane od slučaja
26.03.2024. 20:00
Izvor: Politika
Asanžova supruga: On je politički zatvorenik, Bajden da odustane od slučaja
London – Stela Asanž izjavila je danas da je njen suprug, osnivač „Vikiliksa” Džulijan Asanž, politički zatvorenik, dodavši da američki predsednik Džo Bajden treba da odustane od „ovog sramnog slučaja”.
„On je novinar i progonjen je jer je razotkrio pravu cenu rata po ljudske živote”, rekla je Asanž, obraćajući se okupljenima ispred suda u Londonu koji je ranije danas da osnivač „Vikiliksa” može da uloži žalbu protiv izručenja Americi, prenosi Bi-Bi-Si. Ona je dodala da je Asanžov slučaj „poruka svima vama da će, ako razotkrijete interese onih koji pokreću rat, doći po vas”.
„Ovo je sramota za svaku demokratiju”, poručila je Stela Asanž. U odluci suda u Londonu navodi se da Asanž može da uloži žalbu na puno saslušanje, osim ako Amerika ne da „zadovoljavajuća uveravanja”. Sud je naveo da traži dodatne garancije od Amerikle o tome da li bi Asanž mogao da se pozove na Prvi amandman i da li bi mogao da bude podvrgnut smrtnoj kazni nakon izručenja.
Amerika traži izručenje Asanža zbog objavljivanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, i tereti se za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora, prema tvrdnjama njegovih advokata. Američki tužioci, međutim, tvrde da kazna ne bi bila duža od 63 meseca. Asanžov portal „Vikiliks” objavio je 2010. godine video-snimak američke vojske na kojem se vidi kako u napadu helikopterima „Apač” u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.
Nakon toga, „Vikiliks” je objavio hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima Amerika kritikuje svetske vođe, od ruskog predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice, prenosi Tanjug.