Vesti
Svet
Tusk: Rat je realna pretnja, a Evropa nije spremna
29.03.2024. 20:00
Izvor: Politika
Tusk: Rat je realna pretnja, a Evropa nije spremna
Rat je realna pretnja, a Evropa nije spremna, upozorio je poljski premijer Donald Tusk, upućujući direktan apel evropskim liderima da učine više na jačanju odbrane, da upute hitnu vojnu pomoć Ukrajini i upozorio da će naredne dve godine rata biti odlučujuće.
Tusk je naveo da je Evropa ušla u "predratnu eru" i da ukoliko Rusija porazi Ukrajinu niko u Evropi neće moći da se oseća bezbedno, preneo je BBC.On je rekao za evropske medije da je ruski predsednik Vladimir Putin već okrivio Ukrajinu za teroristički napad na Krokus siti hol u Moskvi 22. marta bez, kako je naveo, ikakvih dokaza i očigledno zbog svoje potrebe da opravda sve nasilnije napade na civilne ciljeve u Ukrajini.
Poljski premijer podseća da je Rusija ranije ove sedmice prvi put tokom dana napala Kijev hipersoničnim raketama.
Tusk je istakao da, bez obzira na to ko pobedi na predsedničkim izborima u SAD u novembru, Vašington želi da Evropa postane samodovoljna u vojnom smislu.On je pohvalio nekoliko evropskih lidera i istakao važnost bezbednosne saradnje između Poljske, Francuske i Nemačke, saveza poznatog kao Vajmarski trougao.
Poljska sada izdvaja četiri odsto svog BDP-a na odbranu, dok bi članice NATO-a trebalo da izdvajaju dva odsto BDP-a, podseća BBC, prenosi Tanjug.