Vesti
Sport
Zvezdine opcije
01.04.2024. 20:00
Izvor: Politika
Zvezdine opcije
„Crveno-beli” protiv Derbija (18 č). – Pobedom bi tim Janisa Sferopulosa osigurao prvu poziciju pred plej-of
Prethodni susreti Crvene zvezde, koja se od 18 časova sastaje sa Derbijem, pokazali su da se radi na igri, ali da su „crveno-beli” u deficitu sa snagom da ovo i potvrde rezultatski. Izgubili su susret sa Megom i pored „+9” iz poslednje četvrtine i duel sa Realom koji su držali na 16 poena odstojanja 13 minuta pre kraja.
Zapravo, poslednju četvrtinu sa Megom izgubili su sa 25:14, a ovu sa „kraljevskim” klubom 29:19. Pre dve nedelje slavlje Makabija, sa četiri poena odstojanja, viđeno je uz 31:19 za završni period.Ovo pokazuje da je za analizu da li nedostaju opcije, i reklo bi se da je Zvezda ovo videla povećanjem uloge Dalibora Ilića, koji je sa prosekom od osam poena za 18 minuta na tri evroligaška okršaja za deset dana. Ove sezone u Evroligi, krilni košarkaš iz Bosne i Hercegovine (24 godine, visina 202 cm) za osam minuta, na 13 evroligaških duela, dolazio je do 2,3 poena.
Zvezda je dominantna za ABA ligu i na tabeli i statistički, ali poraz od Mege je ukazao da je upitno da li će se to videti i za realno polufinale plej-ofa protiv Cedevite Olimpije, Mege ili Zadra, od eventualno drugog susreta. Zadar je, recimo, pobedila na strani sa malim skorom Nedovića i Teodosića, sa tri strana košarkaša za vrh liste strelaca.
Sumiranje evroligaške sezone pokazuje da je Zvezda igrala iznad svoje pozicije na tabeli (16) osim za dve statističke kategorije. Ovo su šut za tri poena (16, 35 odsto) i odbrana od šuta za tri poena (17, 38,8 odsto rivala, Alba ispred, poslednji Efes 39,5 odsto). Nedaleko je za izgubljene lopte (15) i šut „iz polja” (15).Kako je igra Zvezde za ovu sezonu koncipirana za šut iz daljine, vidi se da je reč o lošoj letnjoj proceni, a ovo je zapravo i prelazni rok. Osim par centara, Zvezda je, od stranaca, selektirala visoke spremne da šutiraju „trojke“: Tobija (visina 213 cm), Simonovića (213 cm, pozajmljen Bešiktašu), Ilića (zamalo prelomio „trojkom” protiv Reala), uz Gedraitisa, Hangu (199 cm, dvostruko više šuteva za tri nego za dva poena za ABA ligu, 36 odsto), Smarta, Dos Santosa, itd.
Od brojki za ABA ligu, za eventualni realniji prikaz igre pred plej-of valjalo bi videti šut za tri poena (četvrti sa 35,6 odsto, iza Partizana, Derbija i Krke, prate Budućnost i Cedevita Olimpija na 35 odsto). Lideri ekipe su Rokas Gedraitis (46 odsto), Jago Dos Santos (38 odsto) i Adam Hanga (36 odsto). Evroliga pokazuje da je za ovu Zvezdu važna i odbrana od „trojki“: 30,6 odsto je za drugu poziciju, iza Budućnosti (29,5 odsto).
Crvena zvezda je, kako stvari stoje, sa 14 igrača za plej-of ABA lige, koji su ovo nadmetanje prosečno igrali od deset (Gilespi) do 23 minuta (Nedović). Osam igrača su stranci, sa ovom „minutažom” sveži i za ovaj deo sezone i bar za ABA ligu ne bi trebalo da se vide padovi za završnicu susreta.
– Igramo protiv ekipe, koja se bori za plasman u plej-of ABA lige. Sa druge strane, mi želimo da se vratimo na pobednički put, a konkretno ova bi nam donela prvo mesto na tabeli pred plej-of - rekao je Sferopulos. –Kao i uvek, ali posebno pred ovaj meč, koncentracija i energija moraju da budu na maksimalnom nivou. Pozivam naše navijače, koji su nam uvek bili ogromna pomoć da dođu u Pionir i pruže nam važnu podršku u ovoj utakmici.
Susret sa Derbijem igra se u dvorani „Aleksandar Nikolić“, pa se Zvezda vraća za „Beogradsku arenu“ za završni beogradski evroligaški okršaj sa Olimpijakosom.