Vesti
Svet
Rusija: nivo reke Ural u Orenburgu premašio 11 metara
12.04.2024. 20:00
Izvor: Politika
Rusija: nivo reke Ural u Orenburgu premašio 11 metara
MOSKVA – Nivo vode u reci Ural u Orenburgu, u ruskoj Orenburškoj oblasti, premašio je tokom noći 11 metara i dostigao 1.120 centimetara, izjavio je prvi zamenik gradonačelnika Aleksej Kudinov.
Kudinov je rekao da je u Orenburgu tokom noći poplavljena još 361 kuća i 900 privatnih parcela, kao i da je evakuisano još 99 stanovnika, čime se broj ljudi u privremenom smeštaju povećao na 165. On je naveo da se vrh poplavnog talasa očekuje danas, nakon čega će nivo Urala opasti, prenosi RIA Novosti.Nivo vode u selu Kaminskoje u ruskoj Kurganskoj oblasti, na granici sa Kazahstanom, povećao se tokom noći za 140 centimetara, zbog čega je u toku evakuacija stanovnika, izjavio je načelnik oblasti Vadim Šumkov, prenosi Tas.
Ruski regioni na južnom Uralu ove godine su se suočili sa poplavama bez presedana, a najteža situacija je u Orenburškoj oblasti, gde je u gradu Orsk 5. aprila pukla brana koja je štitila grad od reke Ural. Sprovedena je masovna evakuacija stanovnika iz dela koji se zove Stari grad, a u toj oblasti uvedena je vanredna situacija federalnih razmera.
Prema procenama regionalne vlade, šteta od poplava mogla bi da iznosi oko 208 miliona evra. Vanredna situacija je na snazi i u Kurganskoj i Tjumenskoj oblasti. Vlasti susednog Kazahstana saopštile su da su sadašnje poplave najveće u poslednjih 80 i više godina, a u pojedinim oblastima te zemlje proglašena je vanredna situacija, prenosi Tanjug.