Vesti
Sport
Đoković kao vino
13.04.2024. 20:00
Izvor: Politika
Đoković kao vino
Srpski as savladao Australijanca Aleksa de Minora sa 7:5, 6:4 i postao najstariji polufinalista u istoriji Kantri kluba. – Danas za finale protiv Norvežanina Ruda
Posle devet godina pauze Novak Đoković je ponovo u polufinalu mastersa u Monte Karlu. Za prvo polufinale posle 2015. u Kneževini najbolji teniser svih vremena savladao je Aleksa de Minora (11, Australija) – 7:5, 6:4. Za finale Novak će igrati protiv pobednika duela između Kaspera Ruda iz Norveške i Francuza Iga Umbera.– Bilo je teško za obojicu. Iscrpljiv meč, kao i protiv Muzetija, ali sam pronašao smireniji ritam. De Minor je jedan od igrača koji se trudi da vrati svaku loptu i dosta je uporan. Na mreži je prokomentarisao da je drugi set bio neizvestan i dosta loš, bilo je mnogo grešaka na obe strane. Takođe, bilo je brejkova i nismo imali visok nivo igre. Na kraju, pobeda je pobeda i ne gleda joj se u zube. Namučio sam se da napravim brejk, ali nisam uspevao da ga potvrdim.Pre devet godina u polufinalu u Kneževini, Nole je pobedio najvećeg rivala Rafaela Nadala.
– Nadam se da ću uspeti da se oporavim. Radujem se novom polufinalu.
Zna Novak šta mu je danas potrebno.– Nadam se da ću biti, pre svega, fizički spreman. Kad sam u tom segmentu na nivou mogu da dobijem bilo koga.
Za igrača koji obožava beton i najbolje se snalazi na toj podlozi, De Minor je poprilično namučio Đokovića, pogotovo u prvom delu igre.
Pošto Novak još uvek nije ni blizu najboljeg nivoa ponovo nije imao solidan početak, bar ne onakav kakav želi. Pružio je Australijancu dve prilike za brejk u prvom gemu, ali je nekako uspeo da se izvuče.
Da je Đoković bio daleko od ritma na startu dokazuje činjenica da nije došao do prednosti iako je imao je šansu.
Krajem seta obojica su pojačali intenzitet igre. Najdugovečniji vladar na vrhu piramide prvi je imao set loptu pri rezultatu 5:4. Sigurnom igrom De Minor je produžio borbu, ali ne za dugo.Napravio je nekoliko neiznuđenih grešaka, pa je Đoković propustio još dve set lopte. Na kraju bila je treća sreća, koja mu je donela vođstvo 1:0.
Kao i protiv Lorenca Muzetija, bilo je trenutaka u meču u kojima se Nole nije osećao fizički najbolje. Tako vidno iscrpljen došao je do brejka, pa je u sledećem gemu insistirao da kraće razmene i pokušavao je da završi poen što pre. Imao je dva cilja – prvi da ne ispusti gem viška, a drugi da sačuva svaki atom snage za nastavak.
Nije bilo po Novakovom planu. De Minor je vratio svaku loptu, trudio se da zadrži visok tempo, jer je osetio i znao da neće imati mnogo prilika. Zato je iskoristio prvu od dve brejk šanse.
Iako je Novak igrao neprepoznatljivo loše opet je bio bolji od Aleksa. To samo pokazuje koliko Australijanac ne ume da se snalazi na najsporijoj podlozi.
Brzo je vlasnik 24 gren slem trofeja došao do još jednog brejka.
Rezultatska klackalica – tako ukratko može da se opiše drugi set, jer je bilo šest brejkova u sedam gema. Seriju brejkova prekinuo je Australijanac, ali Nole je iskustvom, sigurnom igrom i smirenošću došao do dve meč lopte posle nešto više od dva sata napete i neizvesne borbe.
Đoković je postao najstariji polufinalista u istoriji Monte Karla, posle Nikole Pjetranđelija.
Parovi polufinala u Kneževini: Novak Đoković (1) – Kasper Rud (8, Norveška) ili Igo Umber (Francuska), Stefanos Cicipas (12, Grčka) – Janik Siner (2, Siner).