Vesti
Svet
Lideri Slovenije, Hrvatske, Austrije, Italije i Mađarske za proširenje EU na Zapadni Balkan
22.04.2024. 20:00
Izvor: Danas
Lideri Slovenije, Hrvatske, Austrije, Italije i Mađarske za proširenje EU na Zapadni Balkan
Učesnici sastanka na vrhu povodom 20. godišnjice članstva Slovenije u EU složili su se danas u Brdu kod Kranja da je proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana u njenom strateškom, ali i bezbednosnom interesu.
„Proširenje je važno … Proširenje znači veliku transformacijsku moć. Mi smo predsednici država koje podržavaju ulazak država Zapadnog Balkana u EU“, rekla je slovenačka predsednica Nataša Pirc Musar koja je u Brdu kod Kranja ugostila predsednike Hrvatske, Italije, Austrije i Mađarske.
Ona je dodala da će „Slovenija tim zemljama i dalje nastaviti da pruža pomoć“, prenela je Hina.
Hrvatski predsednik Zoran Milanović je rekao da „nije sve u ispunjenju kriterijuma“, već je „nažalost puno i previše toga u politici“, zbog čega države poput Albanije, Severne Makedonije i BiH „nisu otvorile nijedno poglavlje“.
„Tu je i Srbija koja se mora odlučiti definitivno gde politički, vrednosno i strukturno pripada. Međutim, sve te države zajedno imaju nominalni BDP manji nego Hrvatska i Slovenija zajedno. Dakle, to je u ekonomskom smislu mali izazov i malaaglavobolja za nekog ko bi hteo da nađe rešenje. Ali očito ne želi i za to ne možemo kriviti ni Kinu ni Rusiju. To je naš problem. Neko to zaustavlja“, kazao je Milanović.
Milanović je rekao da Unija mora pronaći „nekakav put razuma da se zadovolji s nečim što je dobro za sve“. „Da pokušamo u svoje društvo dovesti one koji su nam tu blizu, a to su države Zapadnog Balkana, a one koji tu nisu, to je već nešto što, bojim se, nadilazi naše mogućnosti jer EU nije SAD, nije Peking“, dodao je.
Austrijski predsednik Alekasander van der Belen je podsetio na usvajanje „istorijskih odluka o početku pregovora s Bosnom i Hercegovinom, Ukrajinom i Moldavijom“.
„Austrija podržava te odluke. Imamo svoj jasan strateški interes, a to je dalje proširenje EU. Pre svega mislim na države Zapadnog Balkana koje su naši susedi. Isto tako je naš bezbednosni interes da one uđu u Uniju. Mislim da smo na pravom putu“, kazao je austrijski predsednik.
Predsednik Italije Serđo Matarela podsetio je da je Slovenija postala članica EU zajedno s devet drugih zemalja 2004. godine.