Vesti
Svet
Počeli pregovori o novoj hrvatskoj vladi: Domovinski pokret ima četiri uslova, HSU se izjasnio
23.04.2024. 20:00
Izvor: Danas
Počeli pregovori o novoj hrvatskoj vladi: Domovinski pokret ima četiri uslova, HSU se izjasnio
Ko će i kako formirati novu hrvatsku vladu pitanje je o kome se govori od objavljivanja prvih rezultata 17. aprila.
Za sada još nema dogovora, ali najbliži je HDZ, koji je na izborima osvojio 61 mandat i treba mu još 15 da bi imao parlamentarnu većinu, piše zagrebački N1.
HDZ je doneo i odluku o listi za izbore za Evropski parlament, a nosilac liste je premijer Andrej Plenković.
Domovinski pokret (DP) spreman je da formira vladu sa HDZ-om, a danas je počeo zvanične pregovore sa svim strankama.
Upitan da li su spremni da učestvuju u vladi u kojoj bi bio i Domovinski pokret, lider HSU-a Veselko Gabričević je rekao: „”HSU je doneo odluku da ide u koaliciju sa HDZ-om za parlamentarne izbore, nikada ne menjam mišljenje niti odustajem od onoga što sam jednom dogovoreno. Do kraja lojalan HDZ-u”.
Ivan Penava, predsednik Domovisnkog pokreta (DP), zajedno sa svojim kolegama održao je konferenciju za novinare.
“Spremni smo za formiranje buduće većine i Vlade, spremni za četiri godine u opoziciji, ali i spremni za nove izbore. Nastojimo promijeniti stvari na bolje u Hrvatskoj. Želeli bi da budemo u poziciji izvršne većine, ali ne po svaku cenu i bez prodaje onoga što većina naših birača vidi u nama, a to je vera i nada u suverenu, jaku i nezavisnu Hrvatsku“, rekao je Penava.
Penava je na konferenciji za novinare bio vidno nervozan i argumentovan, upuštajući se u rasprave sa novinarima, navodi N1.
Njegov nastup prokomentarisao je politički analitičar Žarko Puhovski, koji je naveo da Penava nije bio dovoljno kvalifikovan za situaciju u kojoj se našao.
“Već nekoliko godina govorim da on nema kapacitet političara na nacionalnom nivou“, smatra Puhovski.
Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista je rekla da će pregovori trajati još neko vreme i verovatno će doći do određenog dogovora.
Ona je dodala da se mora poštovati volja birača jer „ako bi birači želeli levičarske partije na vlasti, glasali bi za njih“.
“Matematika je vrlo jasna, stranke desno od centra su dobile većinu, HDZ je relativni pobednik izbora normalno je da onaj ko je relativni pobednik prvi pokuša i dobije mandat za formiranje vlade“, rekla je ona za HRT.