Vesti
Svet
Iranska vojska proizvela novu vrstu "drona-samoubice" nalik ruskom Lanse
28.04.2024. 20:00
Izvor: Politika
Iranska vojska proizvela novu vrstu "drona-samoubice" nalik ruskom Lanse
Iranska vojska proizvela je novi tip samouništavajućeg drona, napravljenog da uleti unutar mete i eksplodira, a podseća na rusku letelicu ZALA Lancet, prenosi iranska agencija Tasnim.
Ruska vojska koristi ovaj dron u konfliku u Ukrajini, a oružje se upotrebljava u operacijama protiv zaseda.Ime nove letelice nije poznato, ali Tasnim navodi je dron dizajniran da luta oko određenog područja dok ne pronađe metu.
Opremljena elektro-optičkim sistemima i ugrađenom bojevom glavom, ovakva "lutajuća municija" se široko koristi u kopnenom ratu.
Ukoliko je nova municija koju proizvodi Iran inspirisana Lansetom ruske proizvodnje, dron ima izdržljivost leta od 30 do 60 minuta i podržava nosivost od tri do šest kilograma u dometu od 40 kilometara.Sjedinjene Države, Britanija i Kanada uvele su u četvrtak nove sankcije protiv Teherana usmerene na proizvodnju i izvoz bespilotnih letelica, nakon iranskih napada na Izrael.
Ministar spoljnih poslova Naser Kanani saopštio je da Iran ima pravo na naoružanje radi odbrane zemlje, kao i da preuzme vojnu akciju protiv Izraela.
Iranski napadi na Izrael usledili su nakon navodnog izraelskog vazdušnog napada na iranski konzulat u Damask, u kojem su ubijeni visoki zvaničnici Islamske revolucionarne garde.