Vesti
Svet
Američki zvaničnik: Bajden će u ponedeljak razgovarati s Netanjahuom
06.05.2024. 20:00
Izvor: Politika
Američki zvaničnik: Bajden će u ponedeljak razgovarati s Netanjahuom
VAŠINGTON – Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden razgovaraće danas sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost, dodajući da bi dogovor oko primopredaje talaca bio najbolji način da se izbegne invazija na Rafu.
On je rekao i da u momentu kada strahovanje od mogućeg napada raste u svetu, da Bela kuća ne može da govori u ime izraelskih snaga, prenosi Tanjug.„Ali mi smo izraelskoj vladi jasno stavili do znanja kakav je naš stav prema velikoj kopnenoj invaziji na Rafu”, rekao je on, prenosi Rojters.Među osam projekata u drumskom saobraćaju naveo je deonicu auto-puta Miloš Veliki od Pakovraće do Požege, koja će biti završena ove godine, kao i deo od petlje Divci do Valjeva. „Kineski partneri grade i Dunavski koridor, ukupne dužine 68 km, na kome će prvih 35, a možda i 40 km biti pušteno u saobraćaj u septembru ove godine, dok će kompletna brza saobraćajnica biti završena naredne godine, godinu i po dana pre roka”, dodao je Vesić.
Kineske firme angažovane su i na Fruškogorskom koridoru, dužine 47 km, koji će biti završen 2026. godine, brza saobraćajnica Beograd–Zrenjanin–Novi Sad, kao i brza saobraćajnica od Bačkog brega na granici sa Mađarskom, do Srpske Crnje na rumunsko-srpskoj granici. Vesić je naveo i dva projekta u Beogradu koja će biti realizovana uz pomoć kineskih firmi, a to su gradski tunel od Karađorđeve ulice skoro do samog Pančevačkog mosta, kao i novi Savski most, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
„Mi ćemo sa kineskom kompanijom CRBC nastaviti da gradimo auto-put ka Crnoj Gori, od Požege do Boljara i to će biti prvi auto-put koji će se graditi koncesijom, što znači da je kompletna investicija finansirana od strane kineskih partnera.