Vesti
Svet
Putin položio zakletvu i preuzeo dužnost predsednika Rusije u novom mandatu
07.05.2024. 20:00
Izvor: Politika
Putin položio zakletvu i preuzeo dužnost predsednika Rusije u novom mandatu
MOSKVA – Ruski lider Vladimir Putin danas je na ceremoniji inauguracije u Velikom kremaljskom dvorcu položio zakletvu i zvanično postao predsednik Rusije.
On će na funkciji ostati narednih šest godina, do 2030. godine, prenosi RIA Novosti.Ceremonija inauguracije počela je svečanim unošenjem ruske nacionalne zastave, predsedničkog standarda, ruskog Ustava i obeležja ruskog predsednika u Svetoandrejsku salu Velikog kremaljskog dvorca, a prisustvovali su joj senatori, poslanici Državne dume, sudije Ustavnog suda, guverneri, članovi vlade, predstavnici tradicionalnih verskih zajednica, strani ambasadori i drugi gosti.
Ruski proizvođači automobila su posebno za ovu priliku prilagodili predsednički automobil Aurus Senat, a na putu do Velikog kremaljskog dvorca predsedničku limuzinu pratili su i novi električni motocikli Aurus.
Prema Ustavu Rusije, vlada predaje ovlašćenja budućem predsedniku, a ministri će u tehničkom mandatu nastaviti rad do formiranja novog kabineta.Premijera će imenovati predsednik nakon što Državna duma odobri kandidaturu u roku od dve nedelje.
Novi predsednik vlade izneće svoje viđenje strukture izvršne vlasti, a zatim će Državnoj dumi predložiti kandidate za potpredsednike vlade i ministre, osim za šefove bezbednosnog sektora i Ministarstva spoljnih poslova.
Šefove Ministarstva odbrane, FSB, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, Ministarstva za vanredne situacije i Ministarstva spoljnih poslova imenuje predsednik Rusije nakon konsultacija sa Savetom Federacije.
Putin je prvi put postao predsednik Rusije 2000. godine, a 2004. je ponovo izabran za novi mandat.
On nije učestvovao na izborima 2008. godine, pošto mu Ustav nije dozvoljavao da se kandiduje više od dva puta uzastopno.Pošto je podržao kandidaturu Dmitrija Medvedeva, Putin je preuzeo mesto premijera u maju 2008. godine.
Istovremeno, izvršene su i izmene Ustava, prema kojima se predsednik bira ne na četiri, već na šest godina.
Putin je ponovo postao šef države 2012, a zatim je reizabran 2018. godine.
Dobio je pravo da učestvuje na izborima 2024. nakon što su 2020. godine usvojeni amandmani na Ustav.
Na predsedničkim izborima u Rusiji održanim od 15. do 17. marta, Putin je osvojio 87,28 odsto glasova, prenosi Tanjug.