Vesti
Svet
Bajden pokrenuo najveći trgovinski rat ikada
14.05.2024. 20:00
Izvor: Politika
Bajden pokrenuo najveći trgovinski rat ikada
Bajden će zadržati tarife koje je uveo njegov republikanski prethodnik Donald Tramp, dok će povećavati druge
Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden uveo je danas niz oštrih povećanja carina na različite kineske proizvode koji uključuju električna vozila (EV).Bajden će zadržati tarife koje je uveo njegov republikanski prethodnik Donald Tramp, dok će povećavati druge, saopštila je Bela kuća.Ovaj potez se pravda „neprihvatljivim rizicima” za „ekonomsku sigurnost” SAD koji potiču od onoga što Bela kuća smatra nepravednom kineskom praksom koja preplavljuje globalna tržišta jeftinom robom.
"Uveo sam niz tarifa na robu iz Kine, preko kojih ta zemlja namerava da ostvari globalnu dominaciju u trgovini. Odlučan sam da osiguram vodeće mesto američke industrije u tim poljima", rekao je Bajden.
Nove mere će se odnositi na kineski uvoz čija vrednost iznosi 18 milijardi dolara, a uključuje čelik i aluminijum, poluprovodnike, baterije, ključne minerale, solarne ćelije i dizalice, saopštila je Bela kuća.Rojters navodi da će Bajden ove godine povećati tarife na EV prema članu 301 Zakona o trgovini iz 1974. sa 25 na 100 odsto, tarife na litijum-jonske baterije za EV sa 7,5 na 25 odsto i tarife na fotonaponske ćelije koje se koriste za pravljenje solarnih panela sa 25 do na 50 odsto.
Tarife na „određene” kritične minerale će biti podignute sa nula na 25 odsto.
Tarife na dizalice za premeštanje robe sa brodova će porasti sa nula na 25 odsto, tarife na špriceve i igle sa nula na 50 odsto, a tarife na određene komade lične zaštitne opreme koja se koristi u medicinskim ustanovama će porasti sa nula na 25 odsto.
U 2025. i 2026. godini uslediće još povećanja tarifa na poluprovodnike, čija će se stopa udvostručiti na 50 odsto, kao i na litijum-jonske baterije koje se ne koriste u električnim vozilima, grafit i trajne magnete, kao i na gumene medicinske i hirurške rukavice.
Korak koji je Bajden ranije najavio za podizanje carina na neke proizvode od čelika i aluminijuma stupiće na snagu ove godine, saopštila je Bela kuća, prenosi Tanjug.