Vesti
Svet
Premijer Slovačke Robert Fico ranjen nakon sednice vlade: Upucan nekoliko puta u grudi i abdomen, u životnoj je opasnosti
15.05.2024. 20:00
Izvor: Danas
Premijer Slovačke Robert Fico ranjen nakon sednice vlade: Upucan nekoliko puta u grudi i abdomen, u životnoj je opasnosti
Premijer Slovačke Robert Fico ranjen je danas nakon sednice vlade u blizini Bratislave, prenosi BBC. Iz kancelarije premijera se navodi da se premijer Fico nalazi u životnoj opasnosti.
„Danas je pucano na Roberta Fica. Više puta je pogođen i trenutno se nalazi u životnoj opasnosti. U ovom trenutku helikopterom se prevozi do Banske Bistrice, jer bi put do Bratislave trajao predugo. Sledećih nekoliko sati su ključni“, navodi se u objavi na zvaničnoj Fejsbuk stranici premijera Slovačke.Slovački portal Pravda piše da je napadač ispalio u Fica nekoliko hitaca kada je šetao među građanima nakon sastanka vlade. Osumnjičeni za napad je odmah uhapšen.Napadač je navodno vikao „Robo, dođi ovamo“ pre nego je ispalio hice.
„Video sam kako je pogođen u grudi“, rekao je drugi svedok. Prvobitne informacije bile su o pogotku u trbušnu duplju. Sa snimka kojim raspolaže Pravda, vidi se kako nekoliko radnika obezbeđenja unosi Fica u automobil. U tom trenutku bilo je okupljeno oko 50 ljudi.
Tri ministra su evakuisana sa lica mesta posle pucnjave.
Potpredsednik parlamenta Ľuboš Blaha saopštio je da je sednica Nacionalnog saveta Slovačke Republike suspendovana na neodređeno vreme zbog atentata na premijera.Lider SNS Andrej Danko izrazio je podršku stranci Smer-SD i premijeru Robertu Ficu. Danko veruje da će okolnosti biti ispitane. Prema njegovim rečima, jasno je da je to rezultat društvenog sukoba.
„Šokiran sam i užasnut pucnjavom premijera Roberta Fica u Handlovu. Osuđujemo svo nasilje nedvosmisleno i snažno. Verujemo da će premijer Fico biti dobro i da će ovaj užasan čin biti razjašnjen što je pre moguće“, rekao je Mihal Šimečka, predsedavajući Progresivne Slovačke.Predsednica Zuzana Čaputová najoštrije je osudila današnji „brutalni i neselektivni napad na premijera Roberta Fica“.
„Šokirana sam. Želim Robertu Ficu sve snage u ovom kritičnom trenutku da se oporavi od napada“, saopštila je pres služba.
Ivan Korčok, slovački političar i nekadašnji diplomata kazao je da je napad na premijera neprihvatljiv čin nasilja i pozvao na uzdržanost dok se sve ne istraži.„Iskreno mu želim sve dobro. Verujem da će snage bezbednosti istražiti ovaj neprihvatljivi čin nasilja“.
Nasilje se ne može tolerisati, prokomentarisao je bivši češki premijer Petr Fiala pucanj na Roberta Fica, prenosi dennikn.sk. Prema njegovim rečima, vest o pucnjavi je šokantna i želi da Fico što pre ozdravi.