Vesti
Svet
Netanjahu: Irska, Španija i Norveška nagrađuju terorizam priznanjem Palestine
22.05.2024. 20:00
Izvor: Politika
Netanjahu: Irska, Španija i Norveška nagrađuju terorizam priznanjem Palestine
TEL AVIV – Izraelski premijer Benjamin Netanjahu osudio je danas najavu Irske, Španije i Norveške da će uskoro priznati nezavisnu Palestinu kao „nagradu za terorizam” i naglasio da Tel Aviv ostaje odlučan kada je u pitanju pobeda u Pojasu Gaze.
Netanjahu je u saopštenju izneo tvrdnju da 80 odsto Palestinaca na Zapadnoj obali „podržava masakr koji je izveo Hamas 7. oktobra”, prenosi Tajms of Izrael.„Ovom zlu se ne sme dati zemlja. To će biti teroristička država. Pokušaće da ponove masakr od 7. oktobra, a mi na to nećemo pristati”, rekao je on.
Izraelski lider je naglasio da „nagrada za terorizam neće doneti mir” i da odluka ovih zemalja o priznanju Palestine neće sprečiti Izrael da pobedi Hamas.
Norveška, Španija i Irska najavile su ranije danas da će priznati palestinsku državu 28. maja.Kako je rekao irski ministar spoljnih poslova Majkl Martin, Irska planira da prizna palestinsku državu na osnovu njenih granica iz 1967. godine, što uključuje Gazu, Zapadnu obalu, kao i da glavni grad i Izraela i Palestine bude Jerusalim, prenosi Tanjug.