Vesti
Svet
Makron stigao u Novu Kaledoniju zbog nemira: „Biću vrlo jasan, snage će ostati koliko god bude potrebno“
23.05.2024. 20:00
Izvor: Danas
Makron stigao u Novu Kaledoniju zbog nemira: „Biću vrlo jasan, snage će ostati koliko god bude potrebno“
Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je danas demonstrante u Novoj Kaledoniji da uklone barikade i naglasio da će pojačane policijske snage, koje pokušavaju da se izbore sa nemirima koji su odneli šest života na francuskom pacifičkom arhipelagu, „ostati onoliko koliko je potrebno“, prenosi Asošijeted pres (AP).
Makron, koji je danas doputovao u Numeu, glavni grad Nove Kaledonije, rekao je da će, ukoliko bude potrebno, pojačane policijske snage ostati na arhipelagu čak i dok francuske bezbednosne službe budu fokusirane na bezbednost uoči i tokom Olimpijskih igara u Parizu.
Lideri starosedelaca Kanaka, koji se zalažu za nezavisnost i koji su pre nedelju dana ranije odbili Makronovu ponudu za razgovore putem video snimka, danas su se sastali sa njim, zajedno sa rivalskim liderima koji žele da Nova Kaledonija, koja je postala francuska 1853. godine pod carem Napoleonom III, ostane u sastavu Francuske.Makron je otvorio skup pozivajući na minut ćutanja za šestoro ubijenih u pucnjavi tokom nasilja, uključujući dvojicu žandarma, i pročitao njihova imena.
On je potom pozvao lokalne lidere da iskoriste svoj uticaj kako bi pomogli u uspostavljanju reda.
Dodao je da bi vanredno stanje koje je Pariz uveo prethodne nedelje radi jačanja policijskih ovlašćenja, moglo da bude ukinuto samo ako lokalni lideri pozovu na uklanjanje barikada.
„Ovde ću biti vrlo jasan. Snage će ostati koliko god bude potrebno. Čak i tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara“, rekao je Makron.
Sa Makronom su u Novu Kaledoniju stigli i ministri unutrašnjih poslova i odbrane Francuske.
Nemiri u Novoj Kaledniji izbili su 13. maja dok je francuski parlament u Parizu raspravljao o izmenama i dopunama Ustava kako bi se unele promene u biračke spiskove Nove Kaledonije i usvojio predlog zakona koji će, između ostalih izmena, omogućiti građanima koji žive u Novoj Kaledoniji najmanje 10 godina da glasaju na pokrajinskim izborima.
Protivnici toga strahuju da će ova mera koristiti profrancuskim političarima u Novoj Kaledoniji i dodatno marginalizovati Kanake.
Nemiri u Novoj Kaledoniji su najžešći od 1980-ih, kada je Francuska poslednji put bila prinuđena da uvede vanredno stanje na tom arhipelagu, navodi AP.