Vesti
Svet
"Evropa može da umre" Šok izjava predsednika Francuske po dolasku u Nemačku: "Rađa se nešto..."
26.05.2024. 20:00
Izvor: Blic
"Evropa može da umre" Šok izjava predsednika Francuske po dolasku u Nemačku: "Rađa se nešto..."
Francuski predsednik Emanuel Makron je danas u državničkoj poseti nemačkom kolegi, prilikom čega je prvobitno istakao da su "francusko-nemački odnosi ključni i važni za Evropu".
Emanuel Makron će u Nemačkoj provesti naredna tri dana, dok je odbacio sugestiju da su odnosi između dve zemlje, često opisivani kao "motor Evrope", počeli da slabe.
Nakon sletanja u Berlin, Makron je odmah otputovao u vladinu četvrt da se sastane sa predsednikom Frankom Valterom Štajnmajerom i prisustvuje festivalu na temu demokratije.
"Dokaz dubine prijateljstva"
Štajnmajer je poželeo dobrodošlicu Makronu i njegovu posetu nazvao "dokazom dubine francusko-nemačkog prijateljstva".
On je rekao da, uprkos tome što se ponekad razlikuju po pojedinim političkim tačkama, Berlin i Pariz uvek "na kraju postignu dogovor".
- Ako su Nemačka i Francuska ujedinjene, onda se još mnogo može postići u Evropi - rekao je on, prenela je nemačka agencija "dpa".
"Verujem da naša Evropa može da umre..."
Makron je takođe istakao značaj evropskih izbora u junu i nazvao Evropsku uniju braniocem demokratije i zajedničkih vrednosti. Evropski izbori, koji su za manje od dve nedelje, i potvrda značaja francusko-nemačkih odnosa u kretanju EU napred biće u središtu putovanja koje će ga odvesti u različite regione zemlje.
- Mislim da doživljavamo egzistencijalni trenutak u našoj Evropi jer zaista verujem da naša Evropa može da umre. Postoji jedan oblik fascinacije autoritarizmom koji se rađa u našim demokratijama (...) koji takođe hrani nacionalizam i ekstreme na našem kontinentu - istakao je on - rekao je Emanuel Makron, preneo je francuski "AFP".
"Moramo se boriti za demokratiju"
- Kakva bi bila ova Evropa da su njome vladali nacionalisti poslednjih godina - upitao je Makron i odgovorio kako "ne bismo imali vakcinu (...), evropski plan oporavka, kapacitet da odgovorimo na migracijske izazove u Evropi, ne bismo imali Evropski zeleni dogovor i kapacitet za upravljanje dekarbonizacijom".
- Ostavili bismo Ukrajinu da podržimo Rusiju, koju podržavaju svi nacionalisti u našim zemljama, i stoga priča ne bi bila ista. Iz svih ovih razloga važno je glasati za Evropljane - zaključio je Emanuel Makron, pozivajući na "borbu" za demokratiju.
Poseta je usledila nakon Makronovog putovanja na francusku prekomorsku teritoriju Novu Kaledoniju, koja je u poslednje vreme bila zahvaćena nemirima. On je prvi francuski predsednik u državnoj poseti Nemačkoj od 2000. godine.