Vesti
Svet
Ko su taoci koje je vojska Izraela oslobodila od Hamasa
08.06.2024. 20:00
Izvor: Politika
Ko su taoci koje je vojska Izraela oslobodila od Hamasa
TEL AVIV – Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je danas u operaciji u centralnom Pojasu Gaze spasila četiri taoca koje je Hamas oteo u oktobru.
Među taocima je Noa Argamani, devojka stara 25 godina, a snimak njene otmice u kojem je zabeleženo kako vrišti dok je otimaju na motoru tokom „Supernova” žurke obišao je svet. Njena majka, koja je smrtno bolesna, više puta je molila da je vidi pre nego što umre, prenosi Tajms of Izrael.Almog Meir Jan, star 21 godinu, pušten je iz vojne službe tri meseca pre nego što je otet sa iste žurke.
Odatle je odveden i pripadnik obezbeđenja Andrej Kozlov, a u Izrael se preselio godinu i po dana pre otmice.
Četvrti je Šlomi Ziv star 40 godina koji je takođe radio kao obezbeđenje na žurci, a tamo je otišao sa jednim drugom i rođakom supruge koji su ubijeni u napadu, javlja Tanjug.Prema prvim lekarskim nalazima, svi spaseni taoci su u dobrom stanju. Oni su prebačeni u bolnicu Tel Hašomer na dalju dijagnostiku.
Izraelska vojska je danas ranije saopštila da su specijalne snage izvele istovremene racije na dve lokacije Hamasa u mestu Nuseirat. Na jednoj lokaciji je spasena Argamani, dok su preostalih troje otetih Izraelaca spaseni iz drugog objekta.
Tokom operacije, u oblasti su izvedeni žestoki vazdušni udari na položaje Hamasa kao podrška kopnenim snagama.
Grupa Hamas izvršila je napad na jugu Izraela 7. oktobra prošle godine, a u tom napadu je ubijeno oko 1.200 ljudi i oteto oko 250.