Vesti
Svet
Mađari će kazniti one koji u Briselu rade protiv svoje domovine
10.06.2024. 20:00
Izvor: Politika
Mađari će kazniti one koji u Briselu rade protiv svoje domovine
Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da su Mađari na izborima za Evropski parlament (EP) pokazali da će kazniti one koji "u Briselu rade protiv svoje domovine" i da su "poslali jasnu poruku da žele mir".
Orban je, na skupu svoje stranke Fides i njenih koalicionih partnera Demohrišćanske narodne stranke (KDNP), na kojem su praćeni rezultati juče održanih lokalnih izbora u Mađarskoj i izbora za EP, rekao da su pobedili i na jednim i na drugim izborima, prenosi MTI."Da sumiramo rezultate izbora za EP, možemo da pošaljemo telegram Briselu u kojem piše stop migracijama, stop rodu, stop ratu, stop Sorošu, stop Briselu", rekao je Orban.
Dodao je da su ovi izbori su ojačali mirovnu politiku mađarske vlade i istakao da će "duplirati svoje napore da drži Mađarsku izvan rata".
Orban je naveo da je izlaznost na izborima bila 57 odsto, dodajući da je "demokratija živa i zdrava".Na osnovu 83,57 odsto prebrojanih glasova, na izborima za EP koalicija Fidesa i KDNP osvojila je 44,17 odsto glasova, što je 11 mandata u EP, dok je opoziciona stranka Partija poštovanja i slobode (TISZA) Petera Mađara osvojila 7 mandata, odnosno 30,11 odsto glasova, prenosi MTI.
Dva mandata osvojila je koalicija stranaka Dijalog za Mađarsku, Demokratska koalicija (DK), Mađarska socijalistička partija i Mađarska zelena stranka, sa ukupno 8,22 odsto glasova.
Pokret Naša domovina osvojio je jedan mandat sa 6,75 odsto osvojenih glasova.