Vesti
Svet
Bajden prokomentarisao osuđujuću presudu svom sinu Hanteru: Ja sam predsednik, ali sam i otac
11.06.2024. 20:00
Izvor: Politika
Bajden prokomentarisao osuđujuću presudu svom sinu Hanteru: Ja sam predsednik, ali sam i otac
Američki predsednik Džo Bajden prokomentarisao je presudu koju su sudije izrekle njegovom sinu Hanteru Bajdenu, proglasivši ga krivim po sve tri tačke optužnice za posedovanje oružja.
„Ja sam predsednik, ali sam i otac“, preneli su mediji.Bajden je, komentarišući osuđujuću presudu porote svom sinu Hanteru, rekao da prihvata svaki ishod suđenja i da će poštovati odluku suda. Kako podseća Si-En-En, šef Bele kuće je ranije izjavio da neće pomilovati sina.
Nakon objavljivanja presude, 54-godišnji Hanter Bajden napustio je zgradu suda, u društvu svoje majke, prve dame SAD Džil Bajden i supruge Melise Bajden. Sudeći po osmehu koji se vidi na njegovom licu, predsednikov sin nije uplašen presudom.
Predsednik Odbora za nadzor i odgovornost Predstavničkog doma Džejms Komer, republikanac iz Kentakija, nazvao je osudu Bajdenovog sina korakom napred u privođenju pravdi svih onih koji su učestvovali u korupcijskim šemama porodice američkog lidera.„Današnja presuda je korak ka odgovornosti, ali sve dok Ministarstvo pravde ne istraži sve koji su umešani u Bajdenove šeme koruptivnog trgovanja uticajem, koje su porodici Bajden donele više od 18 miliona dolara stranih plaćanja, biće jasno da zvaničnici ministarstva nastavljaju da prikrivaju Džoa Bajdena“, navodi se na sajtu komiteta .
Ranije tokom dana, porota je proglasila Hantera Bajdena krivim za sve tri optužbe za oružje i za negiranje upotrebe droge prilikom kupovine vatrenog oružja. Sada bi mogao da se suoči sa 25 godina zatvora, kao i novčanom kaznom do 750 hiljada dolara ako ga sudija osudi.
Pojašnjava se da je sin američkog lidera lagao prilikom kupovine pištolja Kolt 2018. godine , negirajući upotrebu droge, što je prekršaj. Pored slučaja za oružje, suočava se sa devet optužbi u vezi sa porezom. Predviđeno je da se pojavi pred sudom 20. juna zbog utaje poreza više od milion dolara.
Ranije, 11. januara, sin aktuelnog američkog predsednika odbio je da se izjasni krivim za neplaćanje saveznog poreza u iznosu od najmanje 1,4 miliona dolara, prema sudu, potrošio je novac na „luksuzni način života“.
Pre toga, 7. decembra, Hanter Bajden je optužen po devet tačaka za utaju poreza u periodu od 2016. do 2020. godine. Napominje se da je „ovaj novac potrošio na drogu, usluge pratnje i devojke, luksuzne hotele i nekretnine za iznajmljivanje, ekskluzivne automobile, odeću i druge lične stvari – ukratko, na sve osim na plaćanje poreza“.