Vesti
Svet
Stoltenberg: Mark Rute je veoma jak kandidat za mog naslednika
18.06.2024. 20:00
Izvor: Danas
Stoltenberg: Mark Rute je veoma jak kandidat za mog naslednika
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je danas da je odlazeći holandski premiejr Mark Rute „veoma jak“ kandidat za njegovog naslednika na čelu tog vojnog saveza, nakon što je Rute prethodno dobio podršku Mađarske i Slovačke, javlja Rojters.
Holandska nacionalna tv-mreža NOS javila je danas da će Rute naslediti Stoltenberga, nakon što su ga podržale Mađarska i Slovačka.
Severnoatlantski savez donosi odluke konsenzusom pa kandidat mora dobiti podršku svih 32 zemlje članice, a trenutno se još samo Rumunija protivi Ruteovoj kandidaturi s obzirom da tu dužnost priželjkuje i rumunski šef države Klaus Johanis.
Stoltenberg je rekao da je proces donošenja odluke veoma blizu.
„Mislim da je očito da smo u Savezu vrlo blizu završetku izbora novog glavnog sekretara. I mislim da je to dobra vest“, ocenio je na on konferenciji za novinare s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Vašingtonu.
„Mislim da je Mark Rute veoma snažan kandidat. On ima mnogo iskustva kao premijer, blizak je prijatelj i kolega i prema tome snažno verujem da će Savez vrlo skoro doneti odluku o mojem nasledniku i to će biti dobro za sve nas, za NATO, za mene takođe“, rekao je Stoltenberg.