Vesti
Svet
Podoljak: Sporazum Rusije i Severne Koreje poništava sankcije Pjongjangu
19.06.2024. 20:00
Izvor: Politika
Podoljak: Sporazum Rusije i Severne Koreje poništava sankcije Pjongjangu
Pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je danas da sporazum o partnerstvu između Rusije i Severne Koreje poništava sva ograničenja koja je međunarodna zajednica nametnula Pjongjangu.
"Potpisivanje 'strateškog vojnog partnerstva' je jednostrano i najdrskije poništavanje čitavog paketa međunarodnih odluka, rezolucija i ograničenja nametnutih (DPRK) Severnoj Koreji", rekao je Podoljak na Iksu.Rusija i Severna Koreja ranije danas su potpisale Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu nakon razgovora delegacija dve zemlje uz učešće predsednika Rusije Vladimira Putina i severnokorejskog predsednika Kima Džong Una.
Kim je napomenuo je da su sklapanjem novog sporazuma Rusija i Severna Koreja svoje savezničke odnose podigle na novi visok nivo.
Ruski lider je ranije taj dokument nazvao fundamentalnim i napomenuo da će on predstavljati osnovu odnosa između Rusije i Severne Koreje dugi niz godina.Putin je juče stigao u dvodnevnu posetu Severnoj Koreji, koju je poslednji put posetio 2000. godine.