Vesti
Sport
Birmančević: Dođosmo do zida i nema nazad
23.06.2024. 20:00
Izvor: Sportski žurnal
Birmančević: Dođosmo do zida i nema nazad
Krilni napadač uveren u pobedu nad Danskom i plasman u osminu finala EP.
Velika je čast igrati za nacionalni tim na velikom takmičenju. Bitno je da pobedimo i prođemo grupu, izjavio je danas u Augsburgu reprezentativac Srbije Veljko Birmančević uoči meča s Danskom u poslednjem, trećem kolu grupe „C” na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.
Utakmica je u utorak od 21 čas u Minhenu, Srbiji je za plasman u osminu finala neophodna pobeda nad Danskom
- Prvog dana, kad sam došao na okupljanje, zahvalio sam se selektoru na pozivu. Spreman sam za sve opcije, štagod selektor bude odlučio, igrao pet-deset ili 90 minuta je najmanje bitno kao i na kom mestu. Ofanzivan sam, igram iza špiceva. Mogu i na „ving-beku”, igrao sam već, razumem kretnje i mislim da mi neće biti teško. Svaki igrač ima poziciju gde se oseća bolje, ali kakogod bude spreman sam - dodao je Birmančević.
Podsetio je na deo igračke karijere u Švedskoj.
- Znam kako razmišljaju Skandinavci... Igraju odličan fudbal, taktički su dobro postavljeni i u svakom momentu znaju šta rade. Ali nama nema opcija za komfor. Došli smo do zida, nema nazad i može samo napred. Ako hoćeš napred, moraš da pobediš i biće tako. Taktički deo ne mogu da otkrijem, ali gledajući saigrače i mene, spremni smo da damo 100 odsto za Srbiju i navijače!
Srbija bi i u slučaju remija s Danskom mogla da izbori plasman u osminu finala EP, ali pod uslovom da se poklope rezultati drugih utakmica na kontinentalnom šampionatu.
- Prvo bismo morali da pobedimo, posle toga ko će da dođe je neka druga priča i o tome ćemo verovatno pričati kad budemo u utorak obavili prvi deo posla. Nikad se u fudbalu ne zna, nikad i ne možeš da ideš na bod već samo na pobedu. Kad kalkulišeš u životu, uvek ćeš izgubiti - dodao je Birmančević i istakao da u reprezentaciji vlada odlična atmosfera.
Srbija mora dobro da započne utakmicu s Danskom.
- Mora da se popravi ulazak u prvih 15 minuta, ali bitno je i da se posle „podignemo” što smo i pokazali nakon primljenog gola u meču sa Slovenijom. Sad nema više kalkulacija, moramo valjano da krenemo od starta.
Istakao je i da saigrači očekuju prolaz u osminu finala.
- Reprezentacija je pre mog dolaska ostvarila vrhunske rezultate, igrala na svetskom prvenstvu i upravno na evropskom. Nema igrača koji ne smatra da bi trebalo da napravimo iskorak i prođemo grupnu fazu. Utakmice su se tako namestile, protiv Slovenije je moglo da bude 2:0, 3:0... Sad bismo morali da pokažemo karakter, ali pošto znam kakva smo grupa, verujem da možemo to i da uradimo.
Birmančević je rekao i da reprezentativci imaju mnogo samopouzdanja.
- Ove sezone smo u klubovima igrali dobro i ovde došli s verovanjem da možemo da uradimo nešto veliko za našu zemlju, navijače, karijeru. Utakmica s Dancima je ključna, imamo igrače s umećem da promene igru, daju gol ili asistiraju. Nadam se da će napadači da odigraju dobru utakmicu.
Reprezentativci su svesni odgovornosti.
- Mislim da je u fudbalu najvažnije da svaki igrač stane pred ogledalo i kaže: ti si najvažniji. Kad to uradimo, tada ćemo da ostvarimo pozitivan rezultat. Odgovornost uvek postoji, moraš da uradiš sve što je do tebe, a ne stalno oslanjaš na drugog. Kad daš 100 odsto, onda će i ovaj do tebe. Kako je rekao Živojin Mišić „ko nema strah, taj ide napred”. Svesni smo odgovornosti, idemo u utorak na pobedu - istakao je na kraju, Birmančević.