Vesti
Svet
Baza u Rumuniji uskoro postaje najveća NATO baza u Evropi
23.06.2024. 20:00
Izvor: Politika
Baza u Rumuniji uskoro postaje najveća NATO baza u Evropi
BUKUREŠT – Vazduhoplovna baza Mihai Kogalničanu (MK) u Rumuniji sprema se da postane najveća vazduhoplovna baza NATO u Evropi, veća i od Ramštajna u Nemačkoj, piše Bi-Bi-Si, javlja Tanjug.
Baza MK, nazvana po obližnjem selu koje nosi ime po političaru iz 19. veka, uskoro će ugostiti eskadron rumunskih F-16 aviona, nedavno nabavljenih od Norveške, kao i bespilotne letelice MKu-9 riper. Dodatno, razvija se vojno naselje koje će primiti rotirajuće vojno osoblje kopnene vojske, vazduhoplovstva i mornarice NATO-a iz 32 zemlje, naveo je Bi-Bi-Si.Pilot britanskih vazduplovnih snaga RAF, poručnik Čarli Tega, koji je na službi u bazi MK, rekao je za britanski javni servis da „postoji mnogo veća prisutnost SAD ovde, mnogo više infrastrukture, smeštaja, ljudi i opreme“.
Prema Tegu, napad Rusije na Ukrajinu izmenio je područja preko kojih on leti i „strateški položaj misije“.
Tokom njegovog poslednjeg boravka u Rumuniji 2021. godine, NATO piloti leteli su daleko iznad međunarodnih voda Crnog mora. Međutim, sada se drže zone od 12 nautičkih milja (22 kilometra) iznad rumunskih i bugarskih teritorijalnih voda „kako bi se izbegli nesporazumi, eskalatorne situacije sa Rusima“, dodao je on.