Vesti
Politika
Sijarto: Mađarska otvara poglavlja sa Srbijom, integracija Zapadnog Balkana vitalni interes
26.06.2024. 20:00
Izvor: RTV
Sijarto: Mađarska otvara poglavlja sa Srbijom, integracija Zapadnog Balkana vitalni interes
Pariz - Mađarska ce tokom svog predsedavanja Evropskom unijom, koje počinje 1. jula, otvoriti nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom i voditi međuvladine razgovore sa svih pet kandidata za članstvo Zapadnog Balkana u okviru svojih nastojanja da ubrza proširenje EU u tom regionu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.
Sijarto je rekao da Mađarska takođe planira da zatvori najmanje sedam poglavlja sa Crnom Gorom, otvori prva sa Albanijom i usvoji pregovarački okvir sa Bosnom i Hercegovinom, što je, kako je naveo, prvi korak do otvaranja prvog poglavlja pregovora.
"Centralna Evropa i zapadni Balkan mogli bi da budu most između Istoka i Zapada, preko potreban za povratak saradnji Istoka i Zapada zasnovanoj na međusobnom poštovanju, koja bi mogla da pokaže izlaz iz sadašnje turbulentne ere prožete krizama. Mađarska je spremna da preuzme tu ulogu i da podrži države Zapadnog Balkana da postupe na sličan način", rekao je Sijarto na konferenciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u Parizu, prenosi agencija MTI.
Prema njegovim rečima, integracija zemalja Zapadnog Balkana je vitalni ekonomski interes, kao i politička i bezbednosna potreba, a iskustva Evropske unije u tom pogledu su, kako je ocenio, "sramna i neprihvatljiva".
Države zapadnog Balkana, podsetio je Sijarto, čekale su u proseku više od 15 godina da se pridruže bloku.
"Ukoliko se proces integracije ne ubrza, kredibilitet celokupne politike proširenja bice ugrožen", upozorio je on.
Sijarto je pozvao da se standardi pristupanja zasnivaju na zaslugama, dodajuci da bi to trebalo da važi za sve i da su "dvostruki standardi neprihvatljivi".
Sijarto je rekao da bi Zapadni Balkan mogao da doda novi zamah i dinamiku bloku, a Evropskoj uniji je sada više potreban Zapadni Balkan nego obrnuto, međutim, upozorio je "ovaj drugi nece čekati beskonačno".
On je naveo da će Mađarska takođe nastojati da započne suštinske razgovore sa novom, kako je rekao, "snažno prointegracijskom" vladom Severne Makedonije.
"Integracija tih zemalja je u ekonomskom, kao i političkom i bezbednosnom interesu Mađarske", ocenio je mađarski ministar.
Prema njegovim rečima, Mađarske investicije u regionu dostigle su 2,5 milijardi evra, a trgovina je porasla četiri puta od 2010. godine, na preko sedam milijardi evra.
"Mađarska takođe pomaže proces integracije slanjem stručnjaka i obučavanjem zvaničnika za komplikovani proces pridruživanja", rekao je Sijarto.
On je rekao da Mađarska visoko ceni aktivnosti OECD-a na Zapadnom Balkanu koje su, kako je naveo, pomogle stabilnosti, miru i razvoju regiona.