Vesti
Svet
Vrhovni sud Amerike presudio je da Tramp može da zatraži imunitet od krivičnog gonjenja za pojedine radnje
02.07.2024. 20:00
Izvor: Politika
Vrhovni sud Amerike presudio je da Tramp može da zatraži imunitet od krivičnog gonjenja za pojedine radnje
Bivši predsednik Amerike Donald Tramp pozdravio je odluku Vrhovnog suda Sjedinjenih Država kojom mu je omogućeno da može da zatraži imunitet od krivičnog gonjenja za pojedine od radnji koje je preduzeo tokom svog predsedničkog mandata da bi poništio rezultate predsedničkih izbora 2020. godine.
Tramp je odluku Vrhovnog suda okarakterisao kao veliku pobedu za Ustav i demokratiju.„Velika pobeda za naš Ustav i demokratiju. Ponosan sam što sam Amerikanac”, napisao je Tramp u objavi na svojoj platformi „Istina”.
Trampov pravni tim nazvao je odluku suda „velikom pobedom”.
Vrhovni sud SAD presudio je u ponedeljak da Tramp može da zatraži imunitet od krivičnog gonjenja za pojedine radnje koje je preduzeo tokom svog predsedničkog mandata da bi poništio rezultate predsedničkih izbora 2020. godine.Ta odluka suda verovatno će dodatno odložiti suđenje Trampu po optužbama u tom slučaju, preneo je Si-En-En.
Ovom odlukom Vrhovnog suda odbačena je odluka federalnog apelacionog suda doneta u februaru ove godine kojom je utvrđeno da Tramp ne uživa imunitet za navodna krivična dela koja je počinio tokom svog predsedničkog mandata da bi poništio rezultate izbora 2020. godine.
Tramp je insistirao da mu se ne može suditi za radnje koje datiraju još iz vremena kada je bio predsednik SAD, uključujući optužbe koje se odnose na napad njegovih pristalica na Kapitol 6. januara 2021. godine u pokušaju da spreče Kongres da verifikuje pobedu njegovog demokratskog rivala Džozefa Bajdenova na predsedničkim izborima, prenosi Sputnjik.