Vesti
Društvo i ekonomija
Nerazvijenim opštinama u Srbiji 245 miliona dinara za razvoj i poboljšanje života
29.03.2023. 20:00
Izvor: Politika
Nerazvijenim opštinama u Srbiji 245 miliona dinara za razvoj i poboljšanje života
U ovoj godini 38 siromašnih opština sredstva će, rekao je ministar Novica Tončev, moći da iskoriste za izgradnju i obnovu komunalne infrastrukture, za unapređenje obrazovanja, kulture i sporta.
Niš – Na prigodnoj svečanosti u Oficirskom domu u Nišu danas su predstavnici nerazvijenih opština Srbije potpisali ugovore o dodeli finansijskih sredstava za dalji razvoj i realizaciju ambicioznog Programa podrške unapređenju nedovoljno razvijenih lokalnih samouprava u našoj zemlji, koji je Vlada Srbije pripremila za ovu godinu. Ugovore je potpisalo ukupno 38 siromašnih opština u Srbiji, najviše sa juga zemlje, a Novica Tončev ministar bez portfelja u srpskoj vladi zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih opština, istakao je pritom da se nastavljaju akcije da se smanji broj lokalnih samouprava koje su trenutno sa statusom nerazvijenih:
-Za ovu godinu izdvojeno je 245 miliona dinara za izgradnju i rekonstrukciju komunalne infrastrukture, adaptaciju i obnovu objekata u obrazovanju, zdravstvu, vodoprivredi, socijalnoj zaštiti, turizmu, kulturi, sportu i mnogim drugim oblastima. Takođe su značajna sredstva izdvojena i namenski namenjena za nabavku nove i obnovu dotrajale opreme za sisteme i objekte kojim raspolažu lokalne samouprave, a koje su od posebnog značaja za normalan život stanovništva siromašnih krajeva. Sve što se radi i planira usmereno je ka smanjenju siromaštva i unapređenje standarda u nedovoljno razvijenim krajevima Srbije, tako da su realna očekivanja da će, kao i nekoliko prethodnih godina realizacija ovog vladinog programa doprineti i daljem razvoju, ali i kvalitetnijem životu u ovim nerazvijenim sredinama. U krajnjem cilj je da se smanji broj lokalnih samouprava sa statusom nedovoljno razvijenih, rekao je ministar Tončev.
Sredstva države će tokom ove godine koristiti 38, od ukupno 44 lokalne samouprave, koliko je sa tim statusom u Srbiji u 4.grupi nerazvijenih i najsiromašnijih. Juče je, posle uručenja i potpisivanja ugovora najviše zadovoljstva kod nedovoljno razvijenih opština, kako je rečeno, bilo što će u ovoj 2023.godini značajna sredstva naše države biti usmerena za direktnu podršku najosetljivijim i marginalnim grupama stanovnika – za isplatu jednokratne pomoći i unapređenje rada narodnih kuhinja, i, posebno za aktivnosti pružanja pomoći starim i obolelim stanovnicima u siromašnim krajevima, organizovanje personalnih asistenata, pratilaca dece i rada i usluga dnevnih boravaka za mališane.