Vesti
Društvo i ekonomija
Voćari u problemu: Evo šta je sve uništio kasni mraz, a šta rane vrućine
03.05.2024. 20:00
Izvor: Blic
Voćari u problemu: Evo šta je sve uništio kasni mraz, a šta rane vrućine
Višnji je veću štetu nanela visoka temperature u aprilu nego mraz koji je usledio, od hladnoće je više stradala kruška. Ovogodišnji rod je po mišljenju voćara trebalo da bude rekordni, ali će biti možda i za trećinu slabiji od očekivanog, dobra vest je da bi kvalitet voća mogao da bude bolji, piše RTS.
Aprilski mraz i sneg značajno su oštetili rod voća ove godine. Najviše su stradali proizvođači u Šumadiji, Zapadnoj Srbiji, Južnom Banatu i subotičko-horgoškom regionu, ali su štetu pretrpeli voćari i u drugim krajevima zemlje. Problem je, kažu poljoprivrednici, što ove godine nisu imali mogućnost da se osiguraju od mraza.Iako ga je krajem aprila bilo samo dva dana i to po nekoliko sati, mraz u Srednjem Banatu, zadao je glavobolju Stefanu Stefanovu. Zbog toga, ali i preranog početka voćarske sezone, sada ovaj poljoprivrednik iz Stajićeva već računa ovogodišnje gubitke u proizvodnji.
“Što se mraza koji smo imali krajem aprila tiče, jedan dan temperatura je bila minus jedan, a drugog dana minus dva stepena. Kada je bilo minus dva, to je trajalo oko sat vremena. Međutim, i to je bilo dovoljno da deo voća strada i da se prinos umanji”, kaže Stefan Stefanov, poljoprivrednik iz Stajićeva.“Ipak, moram da naglasim da su kod mene u voćnjaku veću štetu od mraza nanele visoke temperature u oplodnji. U tom periodu imali smo jak vetar, a temperatura je danima bila iznad 30 stepeni. Višnja je brzo precvetavala i nije stigla da se oplodi. U normalnim uslovima višnja cveta otprilike dve nedelje, a sada je sve završila za pet dana. Na kraju, kada je došao ovaj kasni mraz, deo plodova je stradao”, objašnjava naš sagovornik.Očekivani rod na Stefanovom gazdinstvu ove godine bio je oko 500 tona, a sada je, kaže, pitanje da li će voća biti upola od toga, što je ogroman gubitak.
“Ove godine su osiguravajuće kuće odustale od osiguranja voćnih vrsta od mraza. Uopšte nismo imali opciju da od toga osiguramo, a do sada smo to radili. Ni kada smo se osiguravali, polise nisu bile najbolje koncipirane, ali su značile”, kaže Stefanov.
“Ono što nas jedino ohrabruje u ovoj situaciji jeste da su plodovi koji su ostali na voćkama, trenutno, ekstra kvaliteta. Voćka se sada ne troši na veliku količinu plodova, već samo na to što je uspelo da se održi”, ističe Stefanov.
U poljoprivrednoj stručnoj službi Zrenjanin kažu da su voćari ove godine pred velikim izazovom, jer je kolebanje visokih dnevnih i niskih noćnih temperatura početkom proleća ubrzalo cvetanje kajsije, breskve, trešnje i višnje.
“Najpre smo sredinom marta imali mraz. Temperatura je bila do minus dva stepena, a to je trajalo šest sati. U najosetljivijoj fazi razvoja voća ovako niske temperature delimično su umanjile ovogodišnji rod. Najviše je stradala kruška kojoj u fazi cvetanja odgovaraju temperature 10-12 stepeni, zbog čega su rane sorte praktično uništene”, kaže Maja Martinov, master voćarstva.“Pojava kasnih prolećnih mrazeva ostavlja mnogo veće posledice na trajno oštećenje tek zametnutih plodića koji zauvek gube svoju tržišnu vrednost”, dodaje naša sagovornica.Kasni prolećni mraz i sneg najviše su pogodili Šumadiju, Zapadnu Srbiju, subotičko-horgoški region i Južni Banat. Temperatura se u tim krajevima krajem aprila spuštala i do minus šest stepeni, piše RTS.
“Pre ovih mrazeva, a na osnovu potencijalne rodnosti i dugoročnih prognoza ja sam mislio da ćemo ove godine imati rekordan rod, kao što je to bilo 2013, 2020. ili 2022. Šumadija i Zapadna Srbija su regioni u kojima se najviše voća proizvodi. Samo u 2022. godini tu je proizvedeno oko 700.000 tona voća. Moja je procena da će prinos ove godine biti smanjen za oko 250.000 tona”, kaže Zoran Keserović, profesor Poljopirvrednog fakulteta u Novom Sadu.“Najveće štete, što se retko dešava, nastale su kod onih voćnih vrsta koje su kasnije cvetale i koje se nalaze u fazi precvetavanja kao što su višnja, jabuka, šljiva. Po prvi put imamo velike štete kod oblačinske višnje koja se vodi kao sorta koja je otporna na niske temperature. U Južnom Banatu imamo ne samo štete od izmrzavanja, već će doći do pojave deformisanih plodova i plodova sa rđastom prevlakom. Kod šljive je dosta formiranih plodova blizanaca, a razlog je što su se pupoljci prošle godine formirali u vreme suše”, precizira naš sagovornik.
Ovogodišnje iskustvo, objašnjava, pokazuje da ne možemo da se oslanjamo na dugoročne prognoze.
“Moraju da se uključe savetodavne službe koje će preko lokalnih meteoroloških stanica putem aplikacije davati signal proizvođačima da će doći do pojave niskih temperatura. Još sigurniji način da se zaštitimo od ovakvih gubitaka je da se kroz podsticajne mere izdvajaju sredstva za zaštitu od niskih temperatura tj. prolećnih mrazeva i štete od grada, kao i od olujnih vetrova”, navodi Keserović.Stručnjaci upozoravaju voćare da preduzmu sve mere kako bi zaštitili voće od opadanja plodova.“Prirodno opadanje plodova smatra se normalnim fiziološkim procesom kod voćaka, koje pri temperaturama iznad 15 stepeni, odbacuju mlade plodove čuvajući svoje hranljive materije i regulišući svoju rodnost. Ovo je naročito izraženo u voćnjacima slabe ishranjenosti, pa je preporuka proizvođačima primena folijarnih đubriva sa povećanim sadržajem mikroelemenata”, navodi Maja Martinov iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin, piše RTS.
U junu, ističe, nastupa drugi talas opadanja plodova koji je izraženiji kod jabučastih i koštičavih voćnih vrsta, kao i mladih voćaka veće bujnosti. Najčešće je posledica nedovoljne ishranjenosti plodova azotom i ugljenim hidratima, a može opasti i do 30 odsto plodova.
“Posledice junskog opadanja plodova iz voćnih zasada koji su u punom rodu mogu se sprečiti pravilnom ishranom, navodnjavanjem, zaštitom od bolesti i štetočina, primenom regulatora rasta. Na taj način obezbeđuje se normalno snabdevanje voćaka organskim i mineralnim materijama, podiže se imunitet voćaka, povećava rodnost i postižu plodovi dobrog kvaliteta”, precizira Martinov.
Voćarska proizvodnja je, upozoravaju stručnjaci, ove godine pred izazovom, ne samo zbog vremenskih prilika, već i zbog toga što je Uprava carina na predlog poslovne zajednice stavila van snage uredbu kojom je bilo predviđeno da kamioni, hladnjače, koji prevoze sveže voće i povrće i sveže meso imaju prednost na carinskim terminalima. To se dešava upravo u periodu kada je berba jagode, a blizu su i berba maline, borovnice i trešnje.