Slobodno vrijeme
Zdravlje
Konzumiranjem banana i hrane bogatom kalijem možete spriječiti srčani i moždani udar
12.10.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Konzumiranjem banana i hrane bogatom kalijem možete spriječiti srčani i moždani udar
Svakodnevno konzumiranje banana i hrane bogate kalijem može spriječiti srčani i moždani udar, pokazala su nova istraživanja.
Rezultati istraživanja koje su proveli istraživači s Univerziteta Alabama pokazali su da hrana bogata kalijem može zaustaviti smrtonosne blokade tako što sprečava stvrdnjavanje arterija.
Naučnici su istraživanje proveli na miševima s visokim rizikom od srčanih oboljenja nakon što su konzumirali visoku količinu masti. Nakon toga su miševe hranili visokim, normalnim i niskim nivoom kalija. Prema rezultatima, arterije miševa koji su unosili nizak nivo kalija bile su mnogo problematičnije. S druge strane, kod miševa koji su bili izloženi većem unosu kalija rjeđe je dolazilo do stvrdnjavanja arterija. Također, miševi koji su hranjeni većom količinom kalija imali su manju krutost krvnih sudova.
Doktor Mike Knapton iz britanskog Udruženja koje se bavi istraživanjem srca rekao je da su i nedavne studije pokazale da nedostatak kalija u organizmu uzrokuje stvrdnjavanje arterija.
Naučnici vjeruju da kalij reguliše gene koji održavaju fleksibilnost arterije. Njihov savjet je da dnevno konzumirate 3.5000 mg kalija.