Slobodno vrijeme
Zdravlje
Diskoloracija kože i koji je najbolji način da je tretirate
04.10.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Diskoloracija kože i koji je najbolji način da je tretirate
Melasma je stanje diskoloracije lica, odnosno promjena boje tena. Najčešće se javlja kod žena s tamnijom puti u dobi od 20. do 50. godine.
Iako tačan uzrok melasme još uvijek nije poznat, pretpostavlja se da se javlja usljed dugotrajnog izlaganja suncu i upotrebe kontraceptivnih pilula, piše Shape.com.
"Melasma je vrlo uobičajena pojava i obično se pojavljuje poput tamnih mrlja na koži koja je izložena suncu", objašnjava Paul B. Dean, dermatolog u Grossmont Dermatology Medical Clinic.
Obično se pojavljuje na različitim dijelovima lica, uključujući obraze, čelo, nos, gornje usne i bradu, kao i na podlakticama.
"Glavni krivac za pojavu melasme je povećan nivo estrogena koji raste za vrijeme trudnoće ili upotrebe tableta za kontracepciju. Zbog toga žene koje piju ove tablete imaju veću vjerovatnoću da će dobiti melasmu", tvrdi dr. Dean.
To je i razlog zbog čega su žene podložnije ovom kožnom oboljenju od muškaraca. Zapravo, prema istraživanju Američke akademije za dermatologiju, 90 posto osoba s melazmom su žene.
Također i osobe tamnije puti također imaju šansu da će je dobiti.
Iako sunce nije glavni krivac za melasmu, ljekari savjetuju da se ipak ne trebate pretjerano izlagati suncu jer je ono samo može pogoršati.
Najbolji načini liječenja melasme
Dobra vijest je da se možete riješiti melasme i to smanjenjm nivoa estrogena i prestajanjem uzimanja kontraceptivnih pilula.
Najvažnije je da kožu stalno štitite od sunca.
"Najvažniji tretman za melasmu je zaštita od ultraljubičastih zraka", savjetuje dermatologinja Cynthia Bailey.
Drugim riječima, nema izaganja suncu. Zbog toga u ljetnim mjesecima nosite ššire s velikim obodom kako biste izbjegli sunčevu svjetlost.
Redovno morate raditi i tretmane za njegu lica. Osim toga, retinoidi poput Retin-A i glikolne kiseline pomoći će smanjenju proizvodnje pigmenta, a pomoći će vam i redovan piling koji možete napraviti i doma.
"Piling uklanja gornji sloj mrtvih stanica kože. Time će se regenerirati zdrave stanice kože, a ona će izgledati sjajno uprkos pigmentaciji", kaže Lekus.
Ovaj problem možete riješiti i laserskim liječenjem, tretman se temelji na zamjeni stare kože novom, a pri toj zamjeni dolazi do uklanjanja, tj. smanjivanja pigmenta.