Slobodno vrijeme
Zdravlje
Patite li od alergija: Nosite masku kada izlazite vani i što kraće boravite u prirodi
26.04.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Patite li od alergija: Nosite masku kada izlazite vani i što kraće boravite u prirodi
Rast temperature zraka tokom mjeseca aprila doveo je do naglog cvjetanja velikog broja drvenastih biljaka, a time i povećanja koncentracije alergenih polena. Mjerne stanice u KS pokazuju izuzetno visoku koncentraciju polena tokom proteklih dana.
U zraku dominiraju polen breze, graba, jasena, topole, bora, tise i kleke koji su jaki alergeni i izazivaju veliki broj polenskih alergija, navodi se u izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS. Situacija se poboljšava kada pada kiša, što se očekuje krajem ove sedmice, ali tokom maja i juna očekuje se najveća koncentracija u KS.
Budući da je ovo period cvjetanja velikog broja drvenastih biljnih vrsta, preporučuje se osobama koje su alergične na polen drveća da tokom ranog proljeća što više vremena provode u visokoplaninskom području, iznad granica šume. Preporučuje se i da izbjegavaju Vilsonovo šetalište u sezoni cvjetanja lipa.
Osobama koje su alergične na polen trave preporučuje se što duži boravak u šumskim ekosistemima tokom ljetnog i ranojesenjeg perioda.
U preporukama se navodi da u periodu visokih koncentracija polena šetate u kasnim satima te nakon kišnih padavina, a da u prirodi boravite što kraće, posebno kada su visoke temperature i u terminu od 11 do 16 sati.
U broušuri koju je uradio Centar za ekologiju i prirodne resurse - Akademik Sulejman Redžić, pri Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA, navodi se kako ove osobe trebaju nositi masku prilikom izlaska iz kuće, šešir i sunčane naočale. Također, preporučuje se pranje kose svaku večer, jer se polenova zrna skupljaju na vlasima kose.
"Najveća koncentracija polena je tokom jutarnjih sati, za sunčanih i vjetrovitih dana pa se ne preporučuje jutarnje provjetravanje prostorija. Treba držati prozore stana zatvorenim i prekriti krevet u vrijeme najveće polinacije te koristiti klima uređaje koji čiste, hlade i suše zrak. Odjeću i rublje ne sušiti na otvorenom", stoji u preporukama.
Terapiju koju propišu ljekari treba redovno uzimati te konzumirati što više tečnosti i jačati imunitet unoseći vitamine i minerale. Preporučuje se umivanje mlakom vodom.
Ukoliko imate ljubimce, redovno ih čistite i četkajte.
Pratite polenski kalendar, kao i izvještaje o koncentraciji polena alergenih biljaka s ciljem što bolje pripreme i zaštite.