Slobodno vrijeme
Zdravlje
Banana, mlijeko i orasi pomažu ljudima da lakše utonu u san
12.07.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Banana, mlijeko i orasi pomažu ljudima da lakše utonu u san
Većina ljudi voli pojesti užinu nakon večere, ali ljekari upozoravaju da pazite šta konzumirate, jer hrana utječe na kvalitet sna.
Australska ekspertica za ishranu Susie Burrell na svom blogu redovno objavljuje savjete kako se hraniti zdravo, smršati i održavati liniju.
"Nema sumnje da hrana pomaže da bolje zaspimo, ali i čini da ne možemo zaspati ili se budimo zbog teške, masne hrane koju smo konzumirali. Ovisno od obroka, možemo se i osjećati letargično i umorno, što nije cilj", kazala je Burrell.
Ukoliko ogladnite prije spavanja, slobodno konzumirajte banane, orahe ili lješnjake te mlijeko jer će vas oni opustiti i lakše ćete zaspati.
Banana je bogata magnezijem i kalijem koji opuštaju mišiće. Prirodni ugljikohidrati u banani reduciraju nivo glukoze u krvi, što pomaže da zaspite 60 minuta nakon što ste je pojeli.
O mlijeku ne treba mnogo govoriti. Aminokiselina triptofan pomaže u proizvodnji serotonina u tijelu koji djeluje kao transmiter koji prirodno smiruje tijelo i pomaže nam da brže zaspimo.
Orasi, lješnjaci i bademi su bogati ugljikohidratima i kalcijem koji pomaže mozgu da proizvede hormon za spavanje melatonin.
S druge strane, ne biste trebali jesti tamnu čokoladu, sladoled i slanu hranu jer će vam ona poremetiti san. Tamna čokolada sadrži previše kofeina, sladoled previše šećera i masnoća, a sol u hrani će proizvesti žeđ.