Slobodno vrijeme
Zdravlje
Pileća supa ima protuupalno djelovanje i može pomoći u borbi protiv prehlade
07.12.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Pileća supa ima protuupalno djelovanje i može pomoći u borbi protiv prehlade
Prema rezultatima studije koju su proveli istraživači sa Univerziteta Nebraska u Omahi, a koja je objavljena u medicinskom magazinu Chest, pileća supa ima protuupalno djelovanje i može pomoći u borbi protiv prehlade.
Istraživači su posebno proučavali kretanje neutrofila kako bi vidjeli da li će u kombinaciji s pilećom supom biti blokiran ili smanjen. Otkrili su da je kretanje neutrofila smanjeno u kombinaciji sa supom, što upućuje na mogući protuupalni mehanizam koji bi barem teoretski ublažio prehlade.
"Postoje tvari u pilećoj supi koje mogu utjecati na ćelije u tijelu koje bi mogle imati medicinski učinak", rekao je doktor Stephen Rennard.
S obzirom na to da je studija provedena u laboratoriji, a ne na ljudima Rennard upozorava da moraju još istraživati apsorbiranje tvari koje su imale blagotvorne učinke u laboratoriju.
"Pileća supa može mnogo pomoći... ali moramo još istraživati", rekao je.
Prema rezultatima istraživanja koje je provedeno prije četreset godina aroma, začini i toplina pileće supe čiste sinuse i disajne puteve.
Naučnici su saglasni da pileća supa, naročito domaća, mnogo pomaže u slučejavima bolesti jer ima visoku hranjivu vrijednost i puna je vitamina i minerala.