Vijesti
Sport
SAD savladala BiH u prijateljskom meču
15.08.2013. 12:00
Izvor: 24sata.info
SAD savladala BiH u prijateljskom meču
Naša fudbalska reprezentacija poražena je večeras na prepunom stadionu Koševo reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država rezultatom 3:4.
Naša fudbalska reprezentacija poražena je večeras na prepunom stadionu Koševo reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država rezultatom 3:4.
Pred ispunjenim tribinama naši momci su odigrali sjajan meč u prvom poluvremenu kada su vodili sa 2:0 i pokazali zašto su trenutno 13. reprezentacija svijeta. Nošeni navijanjem sa tribina, naši zmajevi su razbili Amerikance. Ipak u drugom poluvremenu selektor Safet Sušić je napravio nekoliko izmjena, koje nisu baš urodile plodom, a posbeno se to odnosi na odbranu a Amerikanci su to iskoristili i postigli nam čak četiri gola. Hat - trick je postigao Altidore
Prvu priliku na meču imali su Amerikanci već u trećoj minuti, kada je Jones loše reagovao u izglednoj situaciji. Odmah nakon toga i Altidore je bio u prilici ali se Zukanović sjajno postavio i otklonio opasnost ispred našeg gola.
U 8. Minuti Zmajevi dolaze u vodstvo. Edin Džeko je šutirao, Howard odbranio,ali iz drugog pokušaja Džeko je pogodio za 1:0. Bio je to Edinov 30. Gol u dresu našeg nacionalnog tima. Nakon ovog gola naši momci su nastavili sa napadima.
U 12. Minuti Ibišević je imao dobru priliku ali je loše reagovao i lopta je otišla u gol aut. Nakon toga Amerikanci su pokušali udarcim iz slobodnih udaraca ali bez opasnosti po Begovića.
U 18. Minuti diskutabilna situacija u našem kaznenom prostoru. Zukanović je zaustavio Diskeruda, Amerikanci su tražili penal ali je slovenački sudija Damir Skomina odmahnuo rukom i pokazao da se igra nastavi. U 21 minuti, Altidore je šutirao iz slobodnog udarca sa oko 20 metara,ali lopta se od živi korner odbila u korner.
U 31. Minuti Zmajevi su poveli sa 2:0. Misimović je sjajno ubacio sa desne strane, a Ibišević sa vrha peterca rutinski matirao nemoćnog Howarda. Bio je ovo 18. pogodak ''Plavookog bombardera u nacionalnom dresu.
Do kraja prvog poluvremena najbolju priliku za naš tim propustio je Miralem Pjanić u 35. minuti meča, kada je nakon sjajne asistencije Edina Džeke, Pjanić šutira sa 15-ak metara, ali lopta završava pored gola. Nakon toga Amerikanci su imali priliku preko Bredlya ali je Begović sačuvao mrežu.
Na početku drugpg poluvremena selektor Safet Sušić je napravio četiri izmjene, a u igru su ušli, Zahirović, Šunjić, Vršajević i Zahirović. U 51 minuti Johanson je smanjio rezultat na 2:1. Begović loše procijenio jednu dugu loptu do koje dolazi Altidore i nesebično upošljava Johnsona.
Nakon toga Amerikanci su nastavili sa napadima i uslijedio je show Altidorea koji je postigao hat - trick. Altidore je pogađao mrežu Asmira Begovića u 59., 84. i 86. minuti. Naša reprezentacija je pokušavala preko Misimovića iz slobodnih udaraca ali bez uspjeha.
Do kraja susreta naša reprezentacija je uspjela smanjiti rezultat na 3:4. Majstorski je mrežu Howarda pogodio Edin Džeko na asistenciju Zvjezdana Misimovića.
Bila je ovo 12 uzastopna pobjeda Amerikanaca, dok je ovo prvi poraz našeg tima nakon 9 uzastopnih mečeva bez poraza.

Bosna i Hercegovina - SAD 3:4 (Džeko 8., 89., Ibišević 30. / Johanson 57., Altidore 59., 84. 86.)

Stadion "Asim Ferhatović Hase" Gledalaca: 28. 000

Sudija: Damir Skomina (Slovenija)

BiH: Begović, Spahić(Vršajević), Bičakčić, Salihović(Šunjić), Zukanović(Višća), Lulić, Rahimić(Zahirović), Pjanić(Medunjanin), Misimović, Džeko, Ibišević(Zahirović).

SAD: Howard, Bradley, Brooks, Evans, Diskerud, Jones, Altidore, E. Johnson, Bedoya, Cameron, F. Johnson.