Vijesti
Sport
Strašan pritisak iz Sarajeva da se nastavi prvenstvo
27.05.2020. 20:00
Izvor: cafe.ba
Strašan pritisak iz Sarajeva da se nastavi prvenstvo
BANjALUKA - Iako je Fudbalski savez BiH do danas trebalo da pošalje dopis u UEFA u kojem stoji da li će Premijer liga biti nastavljena ili prekinuta to se neće desiti. Naime, čelnici FS BiH i FS FBiH iskoristili su tolerantnost UEFA i kupili su još nekoliko dana na ime vjerskog praznika Bajrama, kako bi dodatno pojačali pritisak i lobirali da liga bude nastavljena.
- Još je teško reći šta će pisati u famoznom pismu, jer se iz Sarajeva vrši ogroman pritisak da se prvenstvo nastavi. Ukoliko prvenstvo bude prekinuto svi će reći da je tome kumovao Borac, jer smatraju da Banjalučanima odgovara aktuelno stanje na tabeli. Međutim, bodovna razlika je toliko mala da bi Borac mogao da konkuriše i za sam vrh, ali oni ne gledaju tako na stvar - naglasio je izvor “Glasa Srpske” blizak FS BiH.
Čini se da u savezu čekaju da neko drugi odluči umjesto njih. Posljednjih dana loptica je prebacivana na teren kriznih štabova Republike Srpske i FBiH koji procjenjuju epidemiološku situaciju i donose odluke o mjerama usljed virusa korona. I dok je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske jasno reklo da je prije 1. jula nemoguće igrati utakmice, u FBiH još “mudruju” i nadaju se da se na neki način mogu oglušiti o jasnu i nedvosmislenu preporuku.
- Izvršni odbor FS BiH odredio je 7. jun kao rok za nastavak prvenstva kako bi se preostalih 11 kola moglo privesti kraju u normalnom ritmu. Jasno je da nastavak poslije 1. jula ne nudi tu mogućnost, jer nema dovoljno slobodnih termina čak ni da se igra u ritmu srijeda-subota. Ne treba zaboraviti da bi se moralo odigrati i polufinale i finale Kupa, a sve bi to trebalo završiti do 3. avgusta kada je rok za prijavu klubova za Evropu. Ne treba biti mnogo pametan da bi se zaključilo da bi to moglo da bude pogubno za fudbalere, koji su daleko od prave forme. Moglo bi doći i do težih povreda, pa i do zaraze, ali u Sarajevu za tim ne haju - nastavio je naš izvor.
Po njemu, najveći problem zašto još nije donesena odluka o prekidu su dva rivala, Sarajevo i Željezničar.
- Ne slažu se oko epiloga prvenstva. Sarajevo je za prekid, jer bi tako odbranilo titulu, a u Željezničaru žele da se nastavi, jer vjeruju da bi prestigli rivala. Na “Grbavici” čak pristaju i na varijantu da se prvenstvo prekine, ali da se ne proglasi šampion. Teško je reći šta će donijeti naredni dani, ali sigurno će biti još mnogo bure - dodao je izvor “Glasa Srpske”.
Bilo, kako bilo, ako se prvenstvo ne nastavi što je realna i čini se jedina moguća odluka, Sarajevo će kao prvoplasirano igrati kvalifikacije za Ligu šampiona, dok će u kvalifikacijama za Ligu Evrope igrati Željezničar, Široki Brijeg i Borac.
Komisija za obilazak premijerligaških stadiona prethodnih dana prokrstarila je BiH i zaključila da većina stadiona ne bi moglo da ispoštuje pravila organizovanja utakmica u vanrednim okolnostima. To i nije neočekivana odluka, ali je pitanje zašto je komisija uopšte išla na teren, jer je neizvjesno da li će liga uopšte biti nastavljena.
- Bitno je da su naplaćene pozamašne dnevnice, a da niko nije ni objavio kakvi su uslovi. To niko i neće uraditi, jer mnogi stadioni i u normalnim uslovima ne ispunjavaju kriterijume, ali im se godinama gleda kroz prste - naglasio je naš izvor.