Vijesti
Sport
Prvak BiH poražen u Banja Luci: Smije li Željo izgubiti?
19.08.2013. 12:00
Izvor: Oslobođenje
Prvak BiH poražen u Banja Luci: Smije li Željo izgubiti?
Zahvaljujući više svojoj lošoj igri, nego dobroj predstavi Borca, Željo je Banja Luku napustio poražen rezultatom 2:1. Domaći su igrači, pogotovo u prvom dijelu, dobro stajali na terenu, za razliku od nogometaša prvaka naše zemlje, koji su svojim greškama dopustili Borcu da napravi sijaset šansi pred golom Adnana Hadžića.
Prvi gol Đelmića je došao kao plod odlične akcije, koju su Željini igrači tek posmatrali, a drugi gol je primljen nakon vezanih grešaka Kerle i Hadžića.

Pobijediti Radnik

Nastavak je donio nešto bolju igru Želje, ali tek uz isključenje Žarića, koji je teren napustio već u 52. minuti. Plavi su odmah u slijedećem napadu smanjili preko Eldina Adilovića na 2:1, a više od toga nisu bili u stanju, a spriječilo ih je u tome i sjajno izdanje golmana Borca Asmira Avdukića, koji je u dva-tri navrata skidao zicere plavima.

"Razbili su nas u prvom dijelu", priznaje strijelac jedinog gola za Želju Adilović, kojem je ovo prvijenac ove sezone.

"Bolje bi bilo da smo pobijedili, a ja ostao bez pogotka", smatra Adilović i dodaje kako Željo nije ekipa koja ne smije izgubiti.

"Porazi su sastavni dio fudbala. Sa jedne strane je dobro što smo o sebi stvorili sliku nepobjedive ekipe, ali smijemo i mi imati loš dan. Dakle, poraz u Banjoj Luci i to protiv vrlodobrog Borca nije nikako propast svijeta, ali jeste prilika da dodatno zbijemo svoje redove i već u slijedećoj utakmici pobijedimo protivnika."

Adilović tvrdi kako poraz protiv Borca nije poremetio Želju, s obzirom na sjajan start u prva tri kola, a nada se novim bodovima već u susretu protiv Radnika. Međutim, kada smo mu kazali da tim iz Bijeljine na Grbavicu dolazi kao neporažen sa dvije pobjede i dva remija, malo se iznenadio.

"Mislio sam da su slabiji", rekao je Adilović, malo odšutio, te nastavio:

"Ma, svakako je nebitno ko nam dolazi. Želji ime protivnika ništa ne znači, osim ako ne igramo protiv Sarajeva, jer je to ipak gradski derbi. Dakle, ko god da nam dolazi, mi idemo na pobjedu. U svakoj utakmici imamo pritisak i imperativ osvajanja tri boda, a tako će biti i protiv Radnika, koji će na Grbavici, vjerujte, doživjeti prvi poraz u sezoni", optimističan je Adilović, koji se na kraju osvrnuo i na dešavanja tokom drugog poluvremena, zamjerivši domaćinima na nesportskom ponašanju.

Nesportsko ponašanje

"Pobjeda Borca je zaslužena, to uopšte ne sporim, ali neke stvari zaista nemaju veze sa sportom. Zar je jedan Borac spao na to, da sa klupe ubacuju drugu loptu za vrijeme naše akcije, ili da djeca sakrivaju lopte od nas, a trebaju ih dohvaćati?! To naravno nije opravdanje za poraz, ali takve stvari nikad niko neće doživjeti na Grbavici. E, u tome je razlika između Želje i ostalih", kaže razočarano Adilović, koji ne bježi od činjenice da su plavi odigrali zaista loše prvo poluvrijeme, poklonivši Borcu drugi gol, a da u nastavku nisu uspjeli poravnati sa igračem više.