Vijesti
Sport
Eurobasket 2013
Slovenija preko Grčke do četvrtfinala
15.09.2013. 14:00
Izvor:
Slovenija preko Grčke do četvrtfinala
Domaća reprezentacija Slovenije pobijedila je u okviru takmičenja u grupi “F” druge runde Evropskog prvenstva u košarci, selekciju Grčke rezultatom 73:65, čime je osigurala nastup u četvrtfinalu, javlja Anadolu Agency (AA).
Iako je Slovenija tokom utakmice imala i više od 30 poena prednosti, Grci su u posljednjoj četvrtini uspjeli doći do “blažeg” minusa.
Preciznim šutevima za tri poena u tri uzastopna napada Goran Dragić je nakon vodstva Grčke na otvaranju utakmice donio Sloveniji prednost od 10:4, a isti igrač je postigao sve slovenske koševe u prve tri i pol minute utakmice.
Bolji ofanzivni skok donio je Slovencima prednost od sedam poena u ranoj fazi utakmice. Dvocifrenu prednost slovenska selekcija stekla je dvije minute prije kraja igre u prvoj četvrtini, pri rezultatu 19:8.
Ulazak u igru Jake Lakovića, koji je do kraja prve četvrtine ubacio sedam poena, pomogao je Sloveniji da se rezultatski „odlijepi“ i dođe na „plus“ 13. Rezultat prve četvrtine bio je 26:13 u korist izabranika Božidara Maljkovića.
Nade Grka da se rezultatski mogu vratiti do kraja prvog poluvremena srušio je Goran Dragić preciznim šutem za tri poena pet minuta prije kraja prvog poluvremena. Isti igrač je pogodio i u narednom napadu i donio Sloveniji prednost od 39:22.
Predvođena Goranom Dragićem, koji je u prve dvije četvrtine postigao 18 poena, Slovenija je na kraju prvog poluvremena imala prednost od 43:27.
Nebojša Joksimović, Goran i Zoran Dragić donijeli su Sloveniji na početku treće četvrtineprednost od 20 poena, a pet minuta prije kraja trećeg perioda igre rezultat je bio 58:34 u korist slovenske reprezentacije.
Nošena podrškom ispunjene ljubljanske ''Stožice Arene'', Slovenija je treću četvrtinu zatvorila prednošću 61:47.
Slovence je do pobjede sa ubačenih 28 poena predvodio Goran Dragić, dok je najefikasniji pojedinac u grčkoj selekciji bio Vassilis Spanoulis sa 21 poenom.