Vijesti
Sport
Bh. vezista Miralem Pjanić spreman za Lihtenštajn i Litvaniju
08.10.2013. 12:00
Izvor: Nezavisne novine
Bh. vezista Miralem Pjanić spreman za Lihtenštajn i Litvaniju
Ništa me ne bi moglo spriječiti da propustim predstojeće dvije najvažnije utakmice reprezentacije BiH, rekao je jdanas Miralem Pjanić.
Vezni igrač Rome u subotu je nakon jednog duela ranije morao napustiti igru u utakmici protiv Intera. Srećom, već u nedjelju potpuno spreman je doputovao u Sarajevo, gdje su sinoćnjim okupljanjem u bazi na Ilidži počele pripreme bh. fudbalera za posljednja dva meča kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.
"Dolazak na okupljanje nije ni bio upitan. Dobio sam jedan nezgodan udarac u leđa, ali, srećom, ništa nije ozbiljno. Nema povrede, a protiv Intera izašao sam iz igre ranije, jer nisam želio ništa rizikovati. Spreman sam i nizašta ne bih propustio ove utakmice. Ovo su mečevi moje karijere, vjerujem tako i za cijelu reprezentaciju. Nadam se da ćemo ih završiti na najbolji način i ostvariti istorijski plasman na Mundijal", rekao je Pjanić.
Da bi ova generacija "zmajeva" ušla u istoriju kao prva kojoj je pošlo za rukom da se domogne jednog velikog takmičenja potrebna im je pobjeda u petak na "Bilinom polju" protiv Lihtenštajna i četiri dana poslije u Kaunasu nad Litvanijom.
"Potrebno je ići korak po korak. Sada je prioritet meč sa Lihtenštajnom. Mislim da ni u tom susretu ne bi trebalo da bude većih problema za nas, ali tek kada obavimo taj dio posla posvetićemo se Litvancima. Možda nam ne bude bila potrebna pobjeda u Kaunasu, u zavisnosti kako odigraju Grci sa Slovacima, mada se na to nećemo previše obazirati. Cijele kvalifikacije igrali smo svoju igru, tako je i sada. Imamo sve u našim rukama i siguran sam da ćemo i ova dva završna koraka prema Brazilu napraviti na pravi način", istakao je Pjanić.
Prvi trening izabranici selektora Safeta Sušića obaviće sutra od 10.30 na stadionu u "Hrasnici". Dan poslije planiran je popodnevni trening te posljednji u četvrtak takođe poslijepodne. Isti dan reprezentaciji i selektoru u Sarajevu će biti uručena i nagrada Internacionalne lige humanista, a prema ranijim najavama organizatora ove menifestacije specijelni gost u Sarajevu tada bi trebalo da bude Sep Blater, predsjednik FIFA.
Ostvari li reprezentacija BiH plasman na Mundijal, desiće se i veliki izuzetak u radu Aerodroma Sarajevo, koji će umjesto sada uobičajnog radnog vremana od 5 do 22 časa, iduće sedmice u noći sa utorka na srijedu raditi duže, jer će se ekipa istu veče u 1.20 vratiti na proslavu u Sarajevo.
Okupile se nade
Pripreme za nastavak kvalifikacija počela je i mlada U21 reprezentacija BiH. Izabranici selektora Vlade Jagodića okupili su se u nedjelju naveče u Sarajevu. Nakon dva vezana poraza od Mađarske i Austrije, za povratk u borbu za plasman na EP, bh. nadama potrebni su povoljni rezultati u gostima kod apsolutnog favorita Španije (10. oktobra) i pet dana kasnije protiv Albanije. Sa pripremama je startao i U19 tim, koji će od 10. do 15. oktobra u Švedskoj učestvovati na kvalifikacionom turniru za odlaza na EP.