Vijesti
Sport
BiH s dvije pobjede piše povijest
11.10.2013. 20:00
Izvor: sportin.ba
BiH s dvije pobjede piše povijest
Sve je reprezentacija Bosne i Hercegovine napravila da u zadnje dvije utakmice odlučuje sama o sebi i zaista je teško vjerovati da je Lihtenštajn i Litva mogu zaustaviti na putu u Brazil
Nakon preokreta i pobjede nad Slovačkom u Žilini 2:1, sve je za Bosnu i Hercegovinu čisto i jasno. Pobjeda danas nad Lihtenštajnom i za četiri dana u Litvi i po prvi put u povijesti Bosna i Hercegovina ide na završnicu velikog natjecanja i to u na Svjetsko prvenstvo u najnogometniju državu svijeta Brazil. Ako se izuzme kiks u Zenici protiv Slovačke kada je ražanj bio spreman, dok je zec bio u šumi, sve je reprezentacija izbornika Safeta Sušića odradila s ocjenom izvrstan i zaista je teško povjerovati da neće iskoristiti ovakvu priliku kada sama odlučuje o svojoj sudbini.
Danas u Zenicu stiže Lihtenštajn, nogometni liliputanac, koji je u prvom ogledu od Džeka i društva inkasirao osam lopti u mreži i ovo je utakmica u kojoj Sušićeva vrsta uz ozbiljni pristup ne bi trebala imati problema. Očekuje se sastav iz Žiline, a upitno je samo tko će zaigrati umjesto ozlijeđenog desnog beka Mensura Mujdže. Kandidati su Avdija Vršajević iz Hajduka i debitant iz Rijeke Zoran Kvržić, ali tko god zaigra sve će u ovoj utakmici ovisiti o domaćinu jer jedino što gosti mogu je pokušati se braniti, dok ne prime prvi gol, a tek bi mogli nastradati ako krenu malo otvorenije.
- Ovo će biti susret u kojem nemamo pravo na kiks. Trebamo završiti započeti posao, ali ne smijemo misliti da ćemo to obaviti lako. Ne može se reći da nema malo nervoze i pritiska i da je riječ o prijateljskom susretu, a ne o borbi za odlazak u Brazil. Došli smo tako blizu cilja, ali s obzirom na kvalitetu koji imamo, ne vjerujem da pobjede mogu biti upitne. Ove dvije utakmice moramo mnogo bolje igrati nego sve ranije - rekao je vratar Asmir Begović i naglasio:
- Kao i uvijek do sada imat ćemo ogromnu podršku navijača. To nam je neprocjenjiva pomoć, dosta nam pomažu, najvažnije da nam vjeruju, ali mi igrači odlučujemo na terenu. Svjesni smo euforije koja je stvorena tijekom kvalifikacija, ali naše je da se koncentriramo na teren. Zdravi smo i spremni i jedva čekamo utakmice odluke.
Izbornik Sušić također podcrtava taj ozbiljan pristup, bez podcjenjivanja Lihtenštajna.
- Na pripremama za dva odlučujuća dvoboja imao sam na raspolaganju 23 igrača. Svi su spremni za utakmicu protiv Lihtenštajna osim Zukanovića i Mujdže. Nisam ni očekivao da Zukanović igra jer je bio ozlijeđen i nije igrao dva mjeseca, a pred utakmicu ću odlučiti tko će igrati na desnoj strani umjesto Mujdže. Jedino Vršajević igra na toj poziciji i u svom klubu. Da stavim nekog drugog na tu poziciju bilo bi nelogično. Što se tiče utakmice sa Lihtenštajnom, važno je da što prije damo gol i sigurno ćemo igrati izuzetno ofenzivno. Počet ću sa najjačim sastavom jer ne želim nikakvo opuštanje. Nećemo se osvrtati na rezultat Grčke jer nam je cilj osvojiti šest bodova u ova dva susreta. Ipak, bilo bi dobro da nam Slovačka učini uslugu. Došli smo do kraja, ozbiljno ćemo ući u utakmicu protiv Lihtenštajna, a onda nam slijedi ključna utakmica u Litvi. Nema nam druge, moramo dobiti obje utakmice - jasan je izbornik Bosne i Hercegovine Safet Sušić, koji je najavio taktički raspored 4-4-2 s Džekom i Ibiševićem u špici.
Lihtenštajn je uspio osvojiti dva boda u ovim kvalifikacijama i pokopati ambicije Slovačke koja je u Vaduzu samo remizirala, a gosti i sada kažu da se neće lako predati i najavljuju žestoku borbu. U Zenici su stigli još u srijedu i odradili su čak četiri treninga.
Zbog poslovnih obveza nisu se izborniku Reneu Pauritschu mogli odazvati napadač Thomas Beck, a izostat će i Martin Buechel, koji od petka do nedjelje mora prisustvovati određenim predavanjima. Uz ove probleme, u momčadi neće biti ni Wiesera, koji je pod suspenzijom zbog kartona, a upitan je i nastup Marija Fricka i Ivana Quintansa. Pauritsch je najavio zatvorenih 4-5-1, dakle bit će to bunker, pa dokle se izdrži na Bilonom polju, a ne treba ni naglašavati da je stadion u Zenici rasprodan.
- Nedostaje nam nekoliko igrača. Thomas Beck ima profesionalne obaveze zbog kojih ne može stići na utakmicu sa Bosnom i Hercegovinom, a izostat će i Martin Buechel koji od petka do nedjelje mora prisustvovati predavanjima. Bosna i Hercegovina je pod pritiskom jer mora uzeti sve bodove u ovoj utakmici. Tu leži naša šansa - kazao je trener gostiju Rene Pauritsch.