Vijesti
Sport
Rukometaši BiH pobjedom otvorili kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo
31.10.2013. 20:00
Izvor: 24.sata
Rukometaši BiH pobjedom otvorili kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo
U prvom dijelu reprezentacija Bosne i Hercegovine je odigrala besprijekorno, odbrana je bila na visini zadatka, pa smo Patraila ostavila na samo dva gola. Nismo imali rješenja za Jaanimmu, ali on nije mogao sam potiv gorostasnih Zmajeva. Vedran Delić je bio sjajan u prvom dijelu pogodivši šest puta.
U drugom dijelu bljesnuli su naši golmani i u nekim ključnim momentima sjajno branili. Pucački se oraspoložio Nikola Prce u ključnim momentima, i ovaj iskusni lijevi bek je pogađao u drugom dijelu u nekoliko teških situacija, ali sve u svemu zasluge pripadaju cijeloj momčadi koja je sjajno odigrala, izuzimajući crnih devet minuta od 44. do 53. minute kada smo bili bez gola.
Prvi napad je imala naša reprezentacija, ali smo izgubili loptu i dopustili domaćinu koji to nije znao iskoristiti. A serija grešaka se nastavil kada je Karačić bacio loptu u prazno, da bi Roba pogodio za vodstvo domaćih od 1:0.
Uslijedilo je izjednačenje naše reprezentacije preko Nikole Prcea, a Vedran Delić je iz polukontre uspio pogoditi za vodstvo Zmajeva. Jaanimaa je izjednačio, Savić pogodio za naše vodstvo, ali ponovo desni bek Estonaca izjednačuje. Novo vodstvo Zmajevima je donio Ivan Karačić, a prvi put na dvo gola razlike idemo u sedmoj minuti kada je pogodio Faruk Vražalić, za 3:5.
Međutim nismo se baš nasladili tim vodstvom, jer su Estonci sa dva brza gola došli do izjednačenja. A prvi igrač koji je postigao dva gola za naš tim je bio Vedran Delić koji je pogodio za 5:6, Grahovac je nakon toga sakupio svoju prvu odbranu, međutim danski suci su u našem napadu svirali probijanje Ivana Karačića. Nakon deset minuta igre na semforu je stajalo 5:7 u korist naše reprezentacije, kada je svoj treći gol postigao Vedran Delić.
Estonci su smanjili na jedan gol zaostatka, ali sjajnom akcijom Karačića i Prce lopta dolazi do Delića za njegov četvrti gol, i vodstvo od 6:8.
Estonci onda izigrali lijepu akciju za smanjenje rezultata, a Kosta Savić vraća "+3". Sjajna odbrana naše reprezenatcije, i još bolja realizacija Ivana Karačića u 15. minuti donijela je vodstvo Zmajeva od "+3" po prvi put na meču kada je bilo 7:10. A to je i natjeralo domaćeg selektora da pozove time out, a nakon minute odmora prvi gol postiže estonski najbolji igrač Patrail, međutim naša reprezentacija preko Savića vraća tri gola prednosti.
Jaanimma je postigao svoj četvrti gol, za 9:11, a prvo isključenje na meču dobili su Estonci kada je fauliran kapiten Muhamed Toromanović, a igrača više smo odmah na pravi način iskoristili pogotkom Ivana Karačića za 9:12. U 19. minuti golom Nikole Prcea sjajnim šutem sa devet metara, po prvi put vodimo četiri razlike, bilo je 9:13. Jaanimma je bio nezaustavljiv, ali Delić je bio nerješeiva enigma za Estonce. A na pet razlike, svojim prvi golom nas vodi Dejan Malinović.
U 24. minuti naša reprezentacija je dobila prvi sedmerac, a Estonci svoje drugo isključenje. Siguran sa linije sedam metara je desni bek Maribora Dejan Malinović, za vodstvo Zmajeva od 11:16. Estonci se nisu snašli sa igračem manje, a Dejan Malinović je iznudio drugi sedmerac koji je realziovao Faruk Vražalić, i to je bilo prvi put da vodimo šest razlike, 11:17. U 28. minuti prvo isključenje za Zmajeve, ali to nam nije zasmetalo da istrčimo kontru i povedemo sa 11:18 preko Vedrana Delića, a domaći su brzo smanjili na 12:18, taj trenutak selektor Marković je taj momenat iskoristio da pozove time out.
Nakon time outa do kraja poluvremena su samo pogodili Estonci za rezultat 13:18 na poluvremenu.
Početak drugog dijela donio nam je isključenje Vranješa, u tom trenu smo imali dva igrača manje, ali nismo primili gol jer je sjajan na golu bio Grahovac. Prvi promašaj Delić je zabilježio u 33. minuti, a onda i Prce promašuje tačnije i njemu brani Varusk koji je imao u tom trenu pet odbrana. Prvi gol u drugom dijelu postižu Estonci preko Patraila, za 14:18.
U našem napadau Malinović je izborio sedmerac, koji je nažalost promašio Faruk Vražalić, tačnije Aleekseev je odbranio. U 35. minuti je 15:18, Jaanimma postiže svoj sedmi gol. Prvi gol za našu reprezenatciju u drugom dijelu postiže Prce za 15:19, a onda sjajna odbrana Zmajeva, istrčali smo kontru, a realizator je Vladimir Vranješ za 15:20. Estonci griješe u napadu, ali i mi griješimo u našem, međutim Grahovac je odbranio čistu kontru, a Karačić golom vraća prednost na naš konto od šest golova razlike, rezultat je bio 15:21.
Rooba je smanjio na 16:21, ali bombom sa devet metara Dejan Malinović nam vraća 16:22. U 40. minuti Bosna i Hercegovina ide na "+7", Nikola Prce postiže svoj četvrti gol za 16:23. U 41. minuti meča prvi sedmerac za Estoniju, koji je realizovao Rooba. U narednom napadu naše reprezentacije sjajno se diže Kosta Savić i postiže svoj četvrti gol i rezultat je 17:24. Samo što je ušao na teren Ivan Milas dobija isključenje, a Estonci pogađaju za 18:24. Naš napad Estonci grubo zaustavljaju i dobijaju isključenje, a kapiten Muhamed Toromanović u svom 100. nastupu postiže svoj prvi gol, za 18:25.
Patrail je svoj četvrti gol postigao u 44. minuti za 19:25, a greška u napadu te izgubljena lopta koštala nas je gola Estonaca, koji su pogodili za 20:25, a mala nošalantnost i indolentnost u našoj odbrani košta nas gola Patraila za 21:25. Marković tada na teren šalje Bečirovića na srednjem beku, koji šutira sa zemlje ali lopta od blok odlazi u aut. Uspjeli smo prebaciti loptu na pivota za Burića, ali pivotu Gorenja brani golman Estonaca i tako pruža priliku Estoncima da nakon 15:18, početkom drugog dijela, ponovo dođu do tri gola zaostatka. Zaustavili smo Estonce, ali i golman Estonije je zaustvio Prcea. Nakon toga spasio nas je Burić odbranom, a tada je već bilo šest odigranih minuta bez gola, pa je Marković odlučio da pozove timeout.
Minut odmora nije nam puno pomogao, lagano smo prodali loptu, ali Estoncim aje na put stao Benjamin Burić. Ali zato smo dvaputa uspjeli izgubiti loptu u samo 30 sekundi, međutim ni Estonci se nisu proslavili. Njihov selektor zove time out, a Pinonen postiže gol za 22:25. Crna serija reprezentacije bez gola od devet minuta, prekinuta je golom Borisa Bečirovića za 22:26, brzo su Estonci uzvratili za 23:26.
Nikola Prce postiže svoj peti gola za 23:27, tačno šest minuta prije kraja, a Burić brani i otvara nam priliku za novi gol, koji uspijeva postići Muhamed Toromanović za 23:28. Estonci su izborili sedmerac, ali na golu je Grahovac sjajan, a u narednom napadu Nikola Prce svojim šestim golom nas vodi na 23:29.
Nakon toga dva igrača manje za Zmajeve, a Estonci smanjuju na 24:29, a i na 25:29.
Pet sekundi prije kraja Estonci su pogodili i za 26:29 za konačan rezultat i sjajnu pobjedu.
Najefikasniji u našoj momčadi su bili Prce i Delić sa po šest golova, a Savić i Karačić su dodali po četiri. Kod domaćih Jaanimma je postigao sedam golova.