Vijesti
Sport
Marković, Šakota, Ivanović ili Spahija na klupi BiH?
05.12.2013. 12:00
Izvor: sportin.ba
Marković, Šakota, Ivanović ili Spahija na klupi BiH?
Iz Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine nedavno su najavili da bismo ime novog selektora mogli doznati tek u februaru, odnosno kad bude jasno da li ćemo dobiti jednu od četiri pozivnice za Svjetsko prvenstvo u Španiji 2014. ili ćemo steći tražiti u kvalifikacijama za Eurobasket 2015. u Ukrajini.
Međutim, iz naše košarkaške organizacije stigla je vijest da bismo ime nasljednika Aleksandra Petrovića mogli saznati već za desetak dana.
Logično, nameće se zaključak da su se neke stvari počele odvijati neočekivano brzo, odnosno da je klupa naše reprezentacije mnogo privlačnija i interesantnija nego što bismo možda mogli i pretpostavljati.
U KSBiH o imenima ne žele javno govoriti, što je s njihove strane i razumljivo, međutim, saznajemo da su u kombinacijama za selektora stručnjaci čijih se referenci ne bi postidjele niti mnogo moćnije federacije.
Kako saznajermo, među njima su trofejni Crnogorac Duško Ivanović, dvostruki prvak Evrope sa splitskom Jugoplastikom kao igrač, te, kao trener, prvak Španije sa Barcelonom i Kahom Laboral.
Tu je i srbijanski stručnjak Dragan Šakota, a kao kandidati su spominju i dva trenera iz Hrvatske - Neven Spahija i Žan Tabak. Od domaćih kandidata, u prvom planu je Nenad Marković, koji je već vodio naše seniore prije šest godina, ali se spominju i Emir Mutapčić i Adis Bećiragić.