Vijesti
Sport
Željezničar i Leotar pod istragom UEFE zbog namještanja
26.02.2014. 12:00
Izvor: 24sata.info
Željezničar i Leotar pod istragom UEFE zbog namještanja
Disciplinski organi UEFA-e vode istragu protiv bh. premijerligaša, sarajevskog Željezničara i Leotara zbog sumnji u namještaje međusobnih ligaških duela.
Pod lupom su dva duela između ova dva kluba, a oba su odigrana u Trebinju. Prvi se igrao u 30. kolu sezone 2011/12. kada je tada otpisani Leotar upisao pobjedu rezultatom 2-1 i izborio opstanak u društvu najboljih. Druga se igrala iste kalendarske godine u jesenjem dijelu sezone 2012/2013. godine kada je tim sa Grbavice odnio sva tri boda sa Polica pobjedom od 2-0, prenosi portal Blic.
Kako prenosi Blic, njihov izvor iz UEFA-e je potvrdio da su u Nion pozvani neki od aktera ovih utakmica kako bi dali izjave. Kako stoji u saopštenju, UEFA je primila anonimne prijave da su dueli između ova dva tima namješteni u navedenim sezonama. U međuvremenu UEFA je bez obavještenja N/FSBiH i Tužilaštva pokrenula istragu protiv aktera jer vjerovatno nisu imali dovoljno povjerenja u ova dva organa.
''Nakon pregleda snimaka jasno je vidjljivo da u ovim susretima nije bilo dovoljno zalaganja od jedne odnosno druge strane ako se uzme u obzir važnost tih duela u datom trenutku. Za sada se ne zna u kojem smjeru će otići istraga. Ukoliko se dokaže da je bilo neregularnosti automatski će Željezničar i Leotar biti izbačeni u niži rang takmičenja,'' riječi su izvora Blica bliskom UEFA-i.
Tako bi Željo koji je apsolutni vladar Premijer lige BiH u posljednih nekoliko godina mogao doživjeti sudbinu velikog Juventusa koji je takođe zbog namještanja izbačen u drugu italijansku ligu.