Vijesti
Sport
Reakcije
Džeku pljuju oni koji su BiH davno napustili!
07.03.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Džeku pljuju oni koji su BiH davno napustili!
Nogometna reprezentaciju u prijateljeskoj utakmici protiv Egipta izgubila je rezultatom 2:0.
Na stadionu Tivoli u Insbruku više od 14.000 navijača gledalo je meč, no više od poraza i loše igre zaboljeli su zvižduci upućeni najboljem bh. napadaču Edinu Džeki.
Napadač Manchester Cityja sinoć nije bio u najboljem izdanju, ali je pojasnio da je bio i lakše povrijeđen.
No, reakcija pojedinih navijača, što je rekao i selektor Safet Sušić nije trebala našem timu.
Jasmin Ligata, glasnogovornik Edina Džeke i dugogodišnji sportski novinar kazao je u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) da se samo u Bosni i Hercegovini može postati izdajnik ili heroj nakon jedne utakmice.
''Samo se u BiH preko noći zaboravljaju neke stvari, koje se ne smiju zaboraviti. I samo se u BiH ne smije imati loš dan ili izgubiti. Samo u BiH našu djecu, koja su toliko dala ovoj zemlji i na svakom koraku je promovišu i sa ponosom ističu koliko su vezani za nju, pljuju oni koji su je davno napustili'' – kazao je Ligata.
Istini za volju ni Zmajevi nisu sinoć pružili partiju kakvu znaju, ali je dio navijača, većinom iz dijaspore, brzo zaboravila velike uspjehe, odlazak u Brazil, zaboravili su da je Safet Sušić na čelu sa Džekom, Spahićem, Pjanićem... obradovao naciju kao niko do sada od rata.
Prema mišljenju mnogih, bh. dijaspora ne cijeni ni činjenicu da navijači u Bosni i Hercegovini neće imati prilike gledati Zmajeve, jer je NSBiH upravo zbog njih odlučio da prijateljske utakmice igra širom svijeta, a pri tome navijači u BiH neće imati uživo priliku gledati najbolje nogometaše BiH.
Džeko je i nakon svega pokušao objasniti „navijačima“ da je došao povrijeđen i kao takav ipak igrao, sa čime je selektor bio upoznat i u dogovoru sa njim trebao je igrati samo poluvrijeme!
''Zašto me selektor nije zamijenio tada, a i onda kada sam tražio izmjenu opet sa terena, to samo on zna! Mene svaki poraz boli, jer ja sam pobjednik u duši i niko to ne može osporiti, niti promijeniti. Ja sam za reprezentaciju uvijek igrao srcem i tako će biti i u budućnosti'' - rekao je bh. reprezentativac Edin Džeko.
I dok je napadač BiH Džeko kao dječak u opkoljenom Sarajevu pod kišom granata pokušavao igrati fudbal mnogi od jučerašnjih „zviždača“ su uživali u luksuzu.
I kako se kaže „nigdje široke narodne mase tako lako i tako brzo ne prelaze put od egzaltiranosti do samodestruktivnog razočarenja kao što se to događa u Bosni i Hercegovini, a da pri tome, ni za jednim ni za drugim nema potrebe".