Vijesti
Sport
Ruši li fudbal granice?
Više Bošnjaka u Borcu nego u FKS, u Širokom samo Hrvati i Brazilci
04.04.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Više Bošnjaka u Borcu nego u FKS, u Širokom samo Hrvati i Brazilci
„BH Telecom“ Premijer liga BiH odavno, a ove godine posebno pokazuje da je fudbal u Bosni i Hercegovini prevazišao nacionalne i entitetske podjele, pokazuje istraživanje bh. novinske agencije Patria (NAP).
U većini bh. klubova prvotimci dolaze iz svih konstitutivnih naroda, a nerijetko igraju i stranci.
Sastavi prvih 11 igrača u prošlosedmičnom susretu između FK Borca iz Banja Luke i FK Sarajevo iz Sarajeva 29. marta, bili su nezamislivi u vrijeme prije ozdravljenja bh. fudbala – u prvom sastavu banjalučkog Borca bilo je više Bošnjaka nego u prvom sastavu tima iz glavnog bh. grada.
U prvih 11 koje je trener Sarajeva Robert Jarni izveo protiv Borca, igrala su tri Hrvata, šest Srba, jedan Makedonac i jedan Bošnjak.
Dva ključna igrača u Borcu su bila upravo Bošnjaci: golman Admir Avdukić i napadač Haris Handžić.
Bivši kapiten Sarajeva Muhamed Alaim kazao je kako ne može komentirati stanje u drugim klubovima, ali kada je riječ o Sarajevu, u ovom klubu se, kaže Alaim, igrači dijeli samo na one dobre i manje dobre. Mjesta za nacionalnu podjelu, kaže, nikada nije bilo.
''To je tako. Sarajevo je otvoreno za sve dobre igrače. I ponosan sam na to'' – rekao je Alaim za NAP.
Istovremeno, u FK Željezničar od 26 igrača, jedan je Makedonac, pet je Hrvata, dva Srbina i 18 Bošnjaka.
Uz Želju i Sarajevo, barem kada je riječ o klubovima sa vrha ljestvice, i Zrinjski iz Mostara je multinacionalni. Među 26 prvotimaca trenera Branka Karačića ima mjesta i za Bošnjake i za Hrvate i za Srbe...
Čini se da nacionalne tenzije nisu popustile još jedino u Širokom Brijegu. Prvi sastav ovog kluba čini se još uvijek je rezerviran samo za etničke Hrvate, i tek dva brazilca: Hugu Souzu i Wagnera Lagoa.
Josip Bevanda, direktor NK Široki Brijeg i predsjednik Nogometnog saveza Zapadno-hercegovačkog kantona kratko je prokomenatrisao da u NK Široki Brijegu igraju samo igrači koji su najbolji u BiH.
''Mi se vodimo time, i to se pokazalo ispravnim'' – rekao je Bevanda. Ni ranije nije zabilježeno da je neki Srbin ili Bošnjak zaigrao u prvom timu ovog prvoligaša.
No, treba znati da i u evropskim ligama ima slučajeva gdje klubovi iz različitih razloka, lokal patriotizma ili tradice paze i na etničku pripadnost igrača.
Najpoznatiji takav klub je Atletik iz Bilbaoa u kojem mogu igrati samo igrači koji su porijeklom Baskijci.