Vijesti
Sport
Danijel Milićević
Razgovarao sam sa Baždarevićem, ako me pozove igrat ću za Zmajeve
14.12.2015. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Razgovarao sam sa Baždarevićem, ako me pozove igrat ću za Zmajeve
Danijel Milićević piše historiju belgijskog prvaka Genta. Njegove sjajne igre su najzaslužnije što je Gent prošle sezone prvi put postao prvakom Belgije i tako se direktno plasirao u UEFA-inu Ligu šampiona.
U prošlu srijedu Gent se plasirao u drugi krug Lige šampiona, čemu se niko nije nadao. Milićević je postigao tri gola u Ligi šampiona. Prvi historijski gol za Gent u Ligi šampiona protiv Lyona, drugi iz prelijepog slobodnjaka istoj ekipi u uzvratnoj utakmici, te zadnji, pobjednički gol protiv Zenita u zadnjem kolu.
UEFA ga je potom uvrstila u najboljih 11 zadnjeg kola. Konstantno dobre igre Miličevića dovele su ga do nedavnog sastanka sa selektorom Baždarevićem u kojem su razgovarali o nastupu za reprezentaciju BiH.
PATRIA: Kako se osjećate nakon prolaska u drugi krug Lige šampiona? Da li ste iznenadili sami sebe? Da li ste vjerovali da možete u drugi krug nakon što ste saznali imena protivnika u ždrijebu?
MILIĆEVIĆ: Izvrstan je osjećaj, no nema mjesta velikim emocijama jer već u nedjelju igramo utakmicu u domaćem prvenstvu. I ove sezone se borimo za prvaka Belgije, imamo isto bodova kao Klub Briž. Vjerujte da nismo nešto puno iznenađeni našim plasmanom u drugi krug. Imamo dobru ekipu, satavljenu od trojice reprezentativaca Belgije, te po jednog srbijanskog, švedskog i nigerijskog reprezentativca. Imamo najboljeg trenera u Belgiji koji je sklon napadačkoj igri. Naučio nas je da igramo svoju igru bez obzira ko je sa druge strane.
PATRIA: Vi ste postigli tri gola u Ligi šampiona i tri u prvenstvu. Majstor ste za slobodnjake. Nekako se stječe utisak da igrate rutinerski, samouvjereno. Ljubimac ste navijača. U čemu je tajna?
MILIĆEVIĆ: Tajna je puno rada, puno samodiscipline i prije svega ljubav prema onome što radiš. Profesionalno se odnosim prema svojim obavezama u klubu, ali nikad nisam dozvolio da izgubim onaj fini osjećaj zadovoljstva igranja fudbala koji sam igrao dok nisam postao profesionalac. Moji roditelji su me odgojili da moram prije svega biti čovjek, pa tek onda sve ostalo.
PATRIA: Selektor Baždarević Vas je gledao u Lyonu, a poslije ste i razgovarali. O čemu ste pričali, šta ste se dogovorili tada? Da li ste dobili signal da krenete u promijenu sportskog državljanstva?
MILIĆEVIĆ: Da, upoznali smo se, simpatičan gospodin. Pa pričali smo o svemu pomalo, on mi je rekao da me već dugo prati, da je razgovarao o meni i sa Petkovićem, jer imam pravo nastupa za Švicarsku. Što se tiče nastupa za reprezentaciju BiH ja sam davno izjavio da ću se odazvati ukoliko poziv dođe, sa gospodinom Baždarevićem sam se dogovorio da neki detalji razgovora ostanu između nas. Poštujem svoju riječ, ali poštujem i riječi i želje gospodina Baždarevića.
PATRIA: Švicarska javnost vrši veliki pritisak na Petkovića da Vam uputi poziv za nastup pod zastavom Švicarske. Igrali ste za mlade selekcije Švicarske. Krajem marta je zakazan prijateljski meč BiH i Švicarske. Šta Vas švicarski novinari pitaju?
MILIĆEVIĆ; Da, švicarska javnost vrši pritisak na Petkovića, ali ja ništa o tome ne mogu posebno da kažem. Petković je selektor i on sam donosi odluke kome će uputiti poziv. On je jedan veliki trener i veliki čovjek koji me je ranije trenirao. Rođen sam u Švicarskoj, igrao za njene mlade selekcije, to je njihovim novinarima logičan slijed da nakon mojih dobrih igara dobijem poziv i u njihov A tim.
PATRIA: Danas se pojavila informacija koju je navodno dao Vaš saigrač iz kluba, srbijanski reprezentativac Mitrović da ste Vi odlučili da igrate za reprezentaciju Srbije. Da li je to tačno?
MILIĆEVIĆ­: Ne, apsolutno nije tačna! Nikada nisam tako nešto rekao Mitroviću, niti je on to tako izjavio. On je hvalio moju igru u klubu i ništa više od toga. Očito su neke zaključke donijeli sami novinari. Uostalom, u Srbiji skoro da niko i ne zna za mene.
Šta kaže Meša
Selektor Baždarević je na pitanja o Milićevićevim igrama govorio u superlativu. Na pitanje da li je Milićević već dobio signal da pokrene promijenu sportskog državljanstva da bi mogao nastupiti za našu reprezentaciju, Baždarević je odgovorio da će vrlo brzo imati konkretne informacije.