Vijesti
Sport
UO FK Velež
Tražimo da NS BiH pokrene temeljitu istragu o namještanju utakmica
04.04.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Tražimo da NS BiH pokrene temeljitu istragu o namještanju utakmica
Upravni odbor FK Velež uputio je otvoreno pismo u kojem se navodi da obraćanje nije posljedica spoznaje da smo odavno izgubili izglede da zadržimo premijer-ligaški status.
Naprotiv vođeni smo isključivo željom da se, makar i u zadnji trenutak, zaustavi erozija ugleda našeg sporta i čelnika krovne fudbalske organizacije, prenosi bh. novinska agencija Patria.
- Cilj nam je da se napravi odlučni zaokret u cilju ozdravljenja organizacije, kao temeljni preduvjet za stvaranje fair-play okruženja u kojem će u prvom planu biti sport i pozitivna promocija društva, a iz kojeg će, po svaku cijenu biti izbačeni svi nositelji negativnosti koji, složit ćete se, više nisu na margini, već su, naprotiv, involvirani čak i u organe fudbalske organizacije.
Te negativnosti bile su glavni razlozi što se ova uprava, u jednom trenutku, mislila u potpunosti povući iz fudbala. Ostali smo samo jer znamo koliko Velež znači Mostaru, cijeloj Hercegovini, a želimo vjerovati i cijeloj državi. Vjerujem da vam je poznato u kojim uslovima smo radili sve ove godine. Kruna svega je da smo praktički političkim diktatom protjerani s našeg stadiona. Morate se složiti s činjenicom da nitko iz vodstva Saveza nikad do sad, niti jednim potezom, nije ni pokušao pripomoći rješenju ovog našeg krucijalnog problema. Naprotiv, od nas se tražilo da stvaramo uslove na stadionu u Vrapčićima, što smo i činili. Istina teško nam se othrvati dojmu da su pojedinci iz Saveza cijelo vrijeme naše rezultatske „kalvarije“ krajnje smišljeno i ciljano, najčešće zbog vrlo uskih vlastitih interesa zloupotrebljavali, te nas, koristeći institucije fudbalske organizacije, dodatno opstruirali.
Upravo je naš loš rezultat u ovoj sezoni bio glavni razlog što nismo željeli „dizati galamu“ jer bi je zlonamjernici, sasvim sigurno, tumačili kao našu demagogiju u cilju opravdavanja za vlastite propuste na sportskom polju. Međutim kada se nedavno oglasio predsjednik FK Sloboda pomislili smo kako se počeo topiti vrh ledenog brijega. Vidjeli smo u tome priliku da se napokon krene u raščišćavanje negativnih odnosa u BiH fudbalu.
Kako je navedeni slučaj podigao dosta „medijske prašine“, naivno smo pomislili da nas čeka borba i obračun s negativnostima u nogometu. A onda se desio obrat, i to otkud ga je najmanje bilo za očekivati, iz vaših redova. Umjesto da odmah ispitate sve okolnosti koje su kao „na pladnju“ bile plasirane u medijima, iz N/FS-a BiH klubovima stiže svojevrsni ultimatum koji se mogao iskazati samo jednom kratkom rečenicom: „Hitno potvrdite sve je regularno“.
Istina naknadno se pod pritiskom krenulo u istražne radnje u kojima smo sa zadovoljstvom i sami pripomogli. Sa zadovoljstvom zato što je upravo FK Velež vrlo često bio žrtva takvih mutnih radnji u kojem su osim članova saveza, sudačke organizacije, lokalnih moćnika učestvovali čak i igrači našeg Kluba, koje smo kad smo za to imali dokaze sankcionisali. To se u većini slučajeva dešavalo u utakmicama proteklih sezona kada se Velež još borio za Evropu, ali i jesenas u prijelomnim utakmicama kada se određivala sudbina Veleža u ovoj sezoni. Zato su predstavnici FK Velež iznijeli konkretan slučaj kada su "naši" igrači „premirani“ od strane FK Sarajevo, bez znanja UO Veleža. Radi se konkretno o utakmici FK Velež – NK Široki Brijeg. Da li će istraga i u ovom slučaju ostati farsa ili ponuditi konkretne odgovore, vrijeme će pokazati.
Dok organi saveza ili države ne rasvijetle sva dešavanja u našem fudbalu, iako pod velikim pritiskom, naš klub odbija potpisati dekret koji ste nam poslali, posbno nakon novih sudačkih lakrdija.
Ali vratimo se na „istragu“ a šta se nakon nje desilo, jasno je i najnaivnijim!!?
Sloboda pobijedi na Koševu, nakon čega više nitko i ne spominje „punca“ i 20.000 KM premija, i to u utakmici s nekim trećim klubom, koji se bori za ostanak u ligi. Ako je tako, a opravdano je vjerovati da jest, može se s velikom dozom vjerojatnoće nagađati što se tek radi kad je vlastiti interes u pitanju.
Da li je moguće da smo odgovor na to pitanje dobili na zadnjoj utakmici Slobode u Mostaru, kad se stekao dojam da će se igrati sve dok Tuzlaci ne postignu pobjednički gol. Da li je na ovaj način ušutkana i završila borba za regularnost takmičenja?
Tako smo, od „najčišće titule“, kako je u izljevima jeftinog medijskog populizma, sam sebi, „tepao“ predsjednik Slobode Azemir Husić, tek vidjeli psovke i vrijeđanja njihovih predstavnika i trenera, koji su valjda mislili da im se dovoljno samo pojaviti u Vrapčićima, a da će pobjeda, samo po sebi, biti upisana. Dokle su bili spremni ići gosti pokazuje i to da je Sabahudin Vugdalić u prekidu utakmice pokušao ući u sudijsku svlačionicu.
Šlag na tortu dodao je samoprozvani menadžer Admir Husarić gnusnim lažima i optužbama na račun Veleža na društvenim mrežama, te ni manje ni više, prijetnjama koje je indirektnim kanalima odaslao pojedinim članovima UO našeg kluba. Ovdje želimo istaknuti i to da dok ovi ljude vode Velež ni jedan igrač kako pomenutog Husarića, tako i Ibrakovića više neće potpisati za naš Klub.
Sad kad smo spoznali da se negativnosti u velikoj mjeri „pod tepih“ pospremaju uz podršku pojedinaca iz vodstva saveza, odlučno najavljujemo: „Gospodo, e sad mi nećemo odustati, i idemo u raščišćavanje odnosa do kraja“.
Kao prvo više nećemo dozvoliti da FK Velež u kantonalnom, federalnom i državnom savezu predstavljaju osobe koje se legitimišu u naše ime, a u biti ih izabere HŠK Zrinjski. Ljudi koji umjesto da pomažu Veležu, spletkare oko njega. Velež će u buduće, dok ova uprava ima legitimitet, predstavljati isključivo pojedinci, koje ona imenuje.
Zato ćemo se boriti i na skorim izborima za organe kantonalnog i državnog saveza iako su pojedinci, koji danas obnašaju te funkcije, a neupućena javnost ih poistovjećuje sa Veležom jer su njegovi bivši igrači, skrojili plan zajedno sa predstavnicima HŠK Zrinjski, kako da se reizaberu.
Scenarij je jasan, a u praksi glasi: Predstavniku Zrinjskog ćemo prepustiti mjesto predsjednika saveza iako ono po rotaciji i zdravoj logici treba pripasti Veležu, a oni će opet nas izglasati da ostanemo u savezu. Neće Vam proći gospodo!
Nećemo dozvoliti da nas predstavljaju osobe sumnjivog morala zbog kojih smo godinama izloženi pritiscima i sumnjama kako namještamo rezultate i prodajemo utakmice. U cilju raščišćavanja odnosa pozivamo najprije svakog, tko na bilo koji način ima informaciju da je u takvim nečasnim radnjama sudjelovao netko od članova sadašnjih članova uprave, da to javno iznese. Pozivamo sve igrače i trenere Veleža koji su prošli kroz klub u posljednjih 5-6 godina da javno kažu da li je bilo ko iz Uprave od njih zatražio da neku utakmicu "namjeste".
A od vas gospodo iz vodstva N/FS-a BiH tražimo da konačno pokrenete temeljitu istragu po tom pitanju u cijeloj fudbalskoj organizaciji, i da u tom pogledu zatražite pomoć i uključivanje nadležnih državnih institucija.
Ovim putem tražimo da rukovodstvo N/FS BiH hitno zakaže sastanak i primi delegaciju FK Velež.
Za sve one koji vole FK Velež želimo jasno poručiti. Odlučniji smo nego ikada prije da FK Velež vratimo tamo gdje na osnovu svijetle, poštene tradicije i istorije i pripada u vrh BH fudbala.