Vijesti
Sport
Javier Hervas
Bivši fudbaler Seville novo pojačanje FK Željezničar
06.05.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Bivši fudbaler Seville novo pojačanje FK Željezničar
Španac Javier Hervas, bivši fudbaler Seville, novo je, treće pojačanje Fudbalskog kluba Željezničar za narednu sezonu, objavili su iz kluba sa Grbavice.
Rođen je u Cordobi 9. juna 1989 godine. U dosadašnjoj karijeri, osim za Sevillu, nastupao je i za Cordobu, Montillu, Hercules, Sabadellu, te Brisbane Roar.
"Igrao je za mlade selekcije Cordoba CF, a za seniore je debitirao u niželigašu Montilla CF kao posuđen igrač. Za Cordobu debituje 4. juna 2011. godine u posljednjoj utakmici sezone protiv Girona FC u Drugoj ligi Španije. Hervas je 11. januara 2012. godine potpisao petogodišnji ugovor sa FC Sevilla, iako je prethodno potpisao predugovor sa Real Madridom, u posljednjem momentu se odlučio za Sevillu, koja je dozvolila da ostane u ekipi Cordobe do kraja sezone. U sezoni 2012/2013. Javier je prvi put igrao u La Ligi Španije, a debitovao je 18. avgusta 2012. godine, kada je ušao u igru umjesto Piotra Trochowskog u pobjedi nad Getafeom 2:1", navode u saopštenju za javnost iz FK Željezničar, dodavši:
"Dolaskom novog menadžera u Sevillu, Unai Emerya, Hervas je pozajmljen klubovima u Drugu ligu Španije, prvo u Hercules CF, pa onda u Sabadell FC. Kao slobodan igrač 2015. godine ide u inostranstvo, po prvi put u karijeri, u australijsku A-League u Brisbane Roar FC. Nakon sedam mjeseci Hervas raskida ugovor i 5. maja 2016. godine potpisuje za FK Željezničar, a ugovor će ga za Grbavicu vezati naredne dvije godine".
Hervas je za Cordobu odigrao 39 utakmica i postigao tri gola. Za ekipu Sabadella je nastupao na 24 susreta na kojima je postigao dva pogotka. U dresu Herculesa je odigrao 21 utakmicu, a u australijskom Brisbane Roaru 17. Za španskog velikana Sevillu je igrao 12 puta. Dvadesetšestogodišnji Španac igra na poziciji veznog fudbalera.
"Ovo je jedan od najvećih transfera u historiji FK Željezničar i prvi španski državljanin koji će nastupati za FK Željezničar. Akvizicije FK Željezničar u igračkom i stručnom segmentu su na liniji vizije kluba koja podrazumijeva model evropskog Željezničara", tvrde iz Uprave FK Željezničar.