Vijesti
Sport
Bh. reprezentativac o novom izazovu u karijeri
MIRZA TELETOVIĆ: Želim oboriti rekord iz prošle sezone
29.07.2016. 12:00
Izvor: avaz.ba
MIRZA TELETOVIĆ: Želim oboriti rekord iz prošle sezone
Mirza Teletović od naredne će sezone nositi dres Milvoki baksa.
Neposredno nakon potpisa ugovora za "Jelene" iz Viskonsina s kojima je sklopio trogodišnji sporazum vrijedan čak 30 miliona dolara, dugogodišnji kapiten košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine dao je veoma zanimljiv intervju za američke medije.
Prava pozicija
Novinari su potencirali podatak da je 30-godišnji Jablaničanin prošle sezone u dresu Feniks sansa oborio 21 godinu stari rekord najjače svjetske lige prema broju ubačenih "trojki" za igrače koji imaju status rezerve (179).
Mirzin komentar na to bio je da je riječ o rekordu "koji neće dugo trajati, jer će ga oboriti naredne sezone".
- Mislim da je to rekord koji će lagano biti oboren. Dat ću sve od sebe, pogotovo što će me Kid (Džejson Kid, trener Milvokija, o.p a.) staviti u pravu poziciju. To ne bi trebao biti problem - rekao je Teletović (206 centimetara), koji je s Kidom sarađivao još u Bruklin netsima za koje je igrao u svoje prve tri NBA sezone (2013/2015).
Naglasio je Mirza da je njegova minutaža u Sansima u prva dva mjeseca prošle sezone bila limitirana zbog neriješenog statusa startnog krilnog centra Markifa Morisa (Markieff Morris), koji je kasnije trejdovan u Vašington.
Također, veći mu se prostor otvorio i nakon što je Džefa Hornaseka (Jeff Hornacek) na klupi Feniksa zamijenio Erl Votson (Earl Watson).
- Nakon All-star pauze počeo sam igrati, tada smo dobili i mnogo utakmica - rekao je Teletović.
Šuterska pomoć
Sada je stigao u ekipu kojoj je očajnički potrebna šuterska pomoć nakon što je u 2016. bila posljednja u NBA prema broju i šutiranih i ubačenih "trojki".
Mirza naglašava da je spreman biti mentor i grupi nadolazećih zvijezda Baksa - Janisu Antetokumpu, Džabariju Parkeru (Jabari) i Krisu Midltonu (Khris Middleton).
- Dat ću sve od sebe da im pomognem i širim teren kako bi oni mogli prodorima napadati reket. Ovaj tim ima svijetlu budućnost - rekao je Teletović, koji smatra da se Baksi mogu upustiti u borbu za plasman u plej-of Istočne konferencije NBA lige.
Stiže na pripreme
Teletović bi ovog ljeta trebao ponovo obući dres reprezentacije Bosne i Hercegovine nakon što ga nije bilo na prošlogodišnjem Eurobasketu u Francuskoj.
Planirano je da se Teletović pripremama "Zmajeva" uoči kvalifikacija za Evropsko prvenstvo priključi 8. avgusta.