Vijesti
Sport
Bjelašnica
Paraglajderi iz više zemalja na 'Sarajevo Open Air 2016.'
09.08.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Paraglajderi iz više zemalja na 'Sarajevo Open Air 2016.'
Paraglajderi iz BiH, Mađarske, Hrvatske, Srbije i Crne Gore prijavili su se na takmičenje u preciznom slijetanju paraglajderom „Sarajevo Open Air 2016.”, koje će biti održano od 19. do 21. augusta na Bjelašnici.
Potvrdio je to Feni predsjednik paraglajding kluba Extreme Sport Sarajevo Mirvad Zenuni, koji očekuje prijave takmičara iz drugih zemalja regiona i šire, budući da je takmičenje međunarodnog karaktera.
''Da bi pristupili takmičenju, potrebno je da posjeduju nacionalne pilotske licence izdate od nadležne institucije svoje zemlje, te sportske/takmičarske dozvole sa validnom FAI markicom za tekuću godinu, izdate od Vazduhoplovnog saveza BiH ili zemlje iz koje dolaze ukoliko žele da im bodovi budu FAI priznati'' – kazao je Zenuni.
S obzirom na to da je za takmičenje zainteresovan određen broj domaćih “iskusnih” pilota koji ne posjeduju dozvolu, naglašava da se mogu takmičiti uz potvrdu to jeste dokaz instruktora, predsjednika kluba ili nadležne osobe matičnog kluba da su dovoljno iskusni za samostalne letove i da za njih snosi odgovornost klub.
Pilotima bez dozvola, napominje, bodove neće priznati Svjetska vazduhoplovna federacija (FAI).
''Osobama koje nisu prijavljene za takmičenje ili revijalno letenje bit će zabranjeno letenje kao i transport ski-liftom te prilaz privatnim automobilima. Strogo će biti kažnjivo ometanje takmičara tokom polijetanja, leta i slijetanja ''– dodao je Zenuni.
Klub će za sve takmičare osigurati lunch paket ili ručak, vodu na poletištu, majicu kao suvenir, transport ski-liftom na start, kao i medalje i nagrade za pobjednike, te pehare za pobjedničke ekipe.
Ceremonija otvaranja takmičenja bit će upriličena u klupskoj kolibi “Extreme Sport” koja se nalazi u Babinom dolu u blizini sletišta.
''Sve ljubitelje paraglajdinga pozivamo da nam se 19. augusta pridruže na otvaranju takmičenja, kada će imati mogućnost da se upoznaju s takmičarima i razmjene iskustva iz ovog sporta'' – poručio je u izjavi za Fenu Zenuni.
Klub Extreme Sport Sarajevo je član Vazduhoplovnog Saveza BiH, koji je aktivni član FAI (Svjetske vazduhoplovne federacije).
Pored organizovanja „Sarajevo Open Aira 2016“ aktivnosti kluba su trenutno usmjerene na promociju i širenje paraglajdinga u BiH, kroz školu i obuku novih pilota.